Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прeпоръча на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент, съобщава БНР.

По думи на Пендаровски България използва маркетингови трикове.

Изказването на македонския президент беше по повод позицията на българското външно министерство, разпространена в петък, в която се настоява Северна Македония да изпълнява "цялостно и ефективно" Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Не може да градят идентичност върху кражбата на българската история

"Това е маркетингов трик. Това е отговор на нашето предложение за планове за присъединяване и секторно сътрудничество. Това стига до Скопие два дни след Европейския съвет. Ясно ви е, че моабетът е хайде да отговорим нещо. Но ние чакаме отговор на плана за присъединяване, а той можеше да дойде и преди това. А с тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори още миналата година", заяви той.

Според него се работи, за да се представи реалната ситуация по-различна.

Работи се за грешна и невярна информация, предполагам с определени политически цели, тъй като българите в момента са в изборна кампания, отбеляза той.

България запазва ветото си към РС Македония

България запазва ветото си към РС Македония

РСМ не напредва в изпълнение на договора ни за добросъседство

Припомняме, тази седмица България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург. 

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

България потвърди позицията си - РСМ да изпълни Договора за добросъседство

България потвърди позицията си - РСМ да изпълни Договора за добросъседство

Отворени сме за диалог при зачитане на истината