Има драматични проявления с елементи на фарс. Така конституционният съдия Янаки Стоилов коментира пред БНТ драмите в съдебната система и в политиката.

Проблемите идват от олигархичния характер на властта, по думите му. Много от отношенията му се виждат като в мафията. Гражданската енергия от 2021 беше похабена, според него.

Политиците, които успяват да моделират прокуратурата, се ползват от някакви услуги, предположи бившият правосъден министър. Но Гешев излязъл от контрола на своите ментори. Няма как обществото да не си задава въпроси защо едни хора, които преди не са искали да уважават искането за отстраняване на главния прокурор, сега само инициират този процес. А записите и писмата, изнесени от главния прокурор той определи като информационни пиратки.

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

След като каза, че е давал четири часа обяснения в прокуратурата

Янаки Стоилов смята, че е важно да се разбере кой е инициаторът на взрива до колата на главния прокурор.

Дим над водата, огън в небесата - на тази песен на Deep Purple (Smoke on the water - б. ред.) му напомня ситуацията в страната.

Според него парламентът трябва по-активно да се заеме с въпросите в съдебната система. Хората се нуждаят от справедливо и достъпно правосъдие, категоричен бе Стоилов.

Димо Гяуров наблюдава разхвърляне на мръсно бельо на мегдана

Димо Гяуров наблюдава разхвърляне на мръсно бельо на мегдана

Самият Гешев демонстрира, че досега е бил част от овладяната прокуратура

Отиваме в някакъв ротационен период, заяви той във връзка с политическата ситуация. Въпросът е какво ще бъде това правителство, изтъкна Стоилов по отношение на съвместния кабинет, който подготвят от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Той посочи, че става въпрос за коалиция между първите две формации в парламента с евентуалната подкрепа на ДПС. Важно е какво ще роди тази коалиция след 9 месеца, смята бившият правосъден министър.

Големият проблем е, че дейността на партиите в последните години води до ерозия на парламентаризма, според него.

Две призовки получил Борисов днес

Две призовки получил Борисов днес

Двете за едно и също време, но за различно място