Неформален Съвет на президентите ще създаде избраният президент Росен Плевнелиев след встъпването си в длъжност. Това стана ясно след срещата между Плевнелиев и Попова с президента Жельо Желев.

Плевнелиев обяви, че ще постави началото на една добра традиция и допълни, че идеята му е четиримата президенти (Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев) да се срещат регулярно на всеки три месеца.Моята заявка е за надграждане на всичко, което президентската институция е постигнала за тези 20 години", обяви Плевнелиев и изрази убеденост, че инициативата му ще бъде успешна.

„Когато д-р Жельо Желев беше лидер на опозицията, аз бях от онези 1 млн. души, които разнасяха синята идея. Тогава битката беше много тежка", спомни си Плевнелиев.

По време на разговора тримата са направили кратко припомняне на историята. „За нас д-р Желев е една жива легенда. Това, което разбрах е, че той е от първото поколение политици на света, което без кръв правят преход", оцени Плевнелиев.

Тримата са обсъждали втората Конституция, кръглата маса през 89-та година, както и някои от основните причини, довели до кризата през 96 г.

Плевнелиев посочи, че изключително полезно е да знае как се вземат важни решения бързо.

Маргарита Попова също изтъкна, че д-р Желев е от „щастливото поколение българи, които са направили промени в цели системи, без човешки жертви".

Пред Плевнелиев и Попова предишният държавен глава е споделил, че затова сега традиционната политика не му е интересна, но не отрича значението й.

„Колко трябва ние да сме мъдри и да внимаваме в заявките си за политика, не за да станем интересни на политиците, които изградиха прехода, а за да не допускаме грешки", е основният извод, който Попова направи след срещата си с Желев.

Жельо Желев каза от своя страна, че се радва, че новата президентска двойка с такъв ентусиазъм влиза в ролята на президентската институция. „Това естествено поражда надеждата, че при тях нещата ще бъдат успешни и дано да бъдат такива", пожела им Желев. „Те са друго поколение хора. Когато аз съм бил през 1964 година гонен, преследван за критика на Ленин и съден от София, се е родил Плевнелиев", изчисли Желев.

„Затова разговаряхме съвсем сърдечно. Опитът, който все пак нашето поколение има, е от един от най-драматичните моменти от новата история на България", спомни си Желев.

По думите му, тогава са ставали бунтовете, стачките, големите митинги и сблъсъците, но до кръв никога не се е стигало.

Той посочи, че за успешна политика рецепти не се дават, най-малкото, защото политиката е една много динамична сфера. Президентът Желев каза, че би могло неща, които са близки и сродни като решения да се използват при изграждане на една нова политическа линия или да се избегнат неща, които са довели до провал или лоша политика.

Росен Плевнелиев подчерта от своя страна, че от срещата с Желев е разбрал колко е важно да имаш кауза, тъй като много често се налага да се вземат бързи решения. „Правилните решения, изковани тогава преди 20 години - а те са доказано правилни, се дължат по-скоро на каузата", коментира избраният президент.

Той сподели още, че му се е сторила интересна историята за Маргарет Тачър, която Желев разказал. Самият той имал категорична позиция по политическите въпроси, а Тачър заемала конформистки позиции. „Това е така, защото д-р Желев е имал кауза. Каузата 20 години по-късно обаче е много по-различна", заключи Росен Плевнелиев.

Желев подари свои книги на Плевнелиев и Попова, едната от които е дисертацията му отпреди 48 години.

„На президента Росен Плевнелиев, да види в какви дивашки условия нашето поколение се е опитвало да прави наука", е посвещението, което Жельо Желев е написал на книгата, подарък за Росен Плевнелиев.