Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".

В момента текат срещите на номинираната за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кажарева, след като миналата седмица президентът е посочи от "домовата книга" за премиери. Самата Грънчарова-Кажарева не е посочила или дала знак за своя избор, като заяви, че срещи ще проведе с всички министри от правителството на Димитър Главчев, както и с други експерти. Въпросът кой да остане или застане начело на МВР обаче явно се очертава като възлов, след като и от ПП-ДБ заявиха, че ще наблюдават зорко какво се случва във ведомството предвид предстоящите седми избори.

Информация за протеста има на фейсбук страницата на Столичната полиция, като тя представлява препубликуван пост на редови служител - Лъчезар Колев, който се обръща към колегите си. Твърди и за "безпрецедентен опит за употреба на МВР за политически цели." Залогът в тази ситуация, по думите му, е професионалното им достойнство. "Длъжни сме да покажем на държавниците, че МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки. Министерството е деполитизирана система и не е на отделни партии и политици. Ние служим само на българските граждани."

С репоста вероятно СДВР и ръководството на Столичната дирекция показва своята солидарност и съгласие със служителя си.

В събота, без да е обявено предварителен ден и час за разговора на Горица Грънчарова-Кожарева с Калин Стоянов, вътрешният министър направи изявление след този разговор пред медии. Той заяви, че е останал с впечатление за "брутален" политически натиск, за да не остане на поста в новия служебен кабинет и усеща, че ще бъде сменен от друг човек на поста.

Припомняме, че за ужасяващ натиск върху Горица Грънчарова-Кожарева говори и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, намекна за това и Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, а от "Възраждане" директно заявиха, че не тя и самостоятелно ще взима решения.

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

И че няма да остане в следващия кабинет

От синдикалната организация към МВР не са организатори на протеста днес, заявиха за news.bg.

В официално позиция на синдиката на служителите в МВР също от събота, когато Калин Стоянов обяви усещанията си, също се изразява притеснение за "увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти".

Днес и от синдикат "Огнеборец" излязоха с позиция, в която изразяват безпокойствието си от "агресивните политически изказвания" за дейността на МВР и "опитите за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности".

Пожарникарите не приемат тези обвинения. Настояват и че в последните години извършват все повече дейности, включително и такива, които не са им строго вменени в задълженията, и получават висока оценка от различни национални и международни институции. Сочат като доказателство и много пожари в последните месеци, с които са се справили без да допуснат човешки жертви.

След тази заявка от синдикатът "Огнеборец" заявяват, че МВР е основен фактор за осигуряването на провеждането на честни и прозрачни демократични избори и в никакъв случай не можем да приемем опитите институцията да бъде употребена от едни или други политически субекти.

"Ние, от НСПС "Огнеборец", смятаме, че при избора на личност за министър на вътрешните работи в служебното правителство от страна на номинирания за премиер - г-жа Горица Грънчарова - Кожарева, е необходимо да се вземе предвид виждането му за продължаване на високо ниво на социален диалог със социалните партньори в МВР и налагане на адекватни политики, касаещи осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации чрез обезпечаване на структурите на ГДПБЗН с човешки ресурс, материално-техническа обезпеченост и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на служителите."

Слави Василев: Калин Стоянов ще разпали страстите на кабинета "Горица Грънчарова"

Слави Василев: Калин Стоянов ще разпали страстите на кабинета "Горица Грънчарова"

Политолози обсъждат защо Грънчарова е приела да стане служебен премиер