ГЕРБ създаде една непредсказуема държава, която всеки ден мени акъла си. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред събралите се около 3000 червени симпатизанти на протестен първомайски митинг пред Народното събрание.

Техният лидер им честити Деня на гнева срещу „едно арогантно и нахално правителство".

„Това правителство трябва да си ходи по живо, по здраво", заяви Станишев, като малко преди тези негови думи във въздуха бяха пуснати три бели балона с лицата на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Цецка Цачева.
Станишев подчерта, че 1 май е израз на тяхното отрицание - на ГЕРБ, Бойко Борисов, които газят демокрацията, трудовите права и икономиката.

На митинга присъстваха хора от различни възрасти, от деца - до баби и дядовци. Освен големи партийни знамена организаторите се бяха погрижили всеки от участниците да получи и малко хартиено знае с надпис БСП, както и националния флаг.

Част от протестиращите носеха червени тениски на гърба, на които пише „И след 120 години - съвременници на бъдещето".

Имаше разпънати плакати в подкрепа на АЕЦ „Белене" - „АЕЦ „Белене" - бъдеще за децата ни", както и транспаранти срещу споразумението ACTA.

Освен мощните звуци на свирките раздавани от организаторите, митингът се огласяваше от духов оркестър изпълняващ „Една българска роза" и химна на България.

„Имаме една власт, която системно изгражда един авторитарен режим, който да властва чрез репресия и произвол.
Вече три години имаме власт, която не иска да чуе хората и ги унижава", подчерта още червеният лидер.

Той добави, че БСП я очаква дълъг път от следващата година - път срещу един опонент, готов на всичко, за да задържи властта, „защото му трябва време, за да заличи следите от своето управление, от корупцията и беззаконията".

„Няма друг освен БСП, който да спре ГЕРБ и Бойко Борисов и ние ще го направим, защото иначе България няма бъдеще и ще затъне", изтъкна Станишев.

Той не пропусна да припомни, че вече е стартирала подписката за референдума за АЕЦ „Белене".
Станишев каза още, че Бойко Борисов е сложил преграда пред този мега индустриален и високотехнологичен проект.

По думите му това решение на правителството, на тази антинационална власт, обслужва вътрешноикономически и външни политически интереси.
„Това решение е скандално и нека за първи път през този 22 годишен преход да съберем необходимите ни 500 хиляди подписа и натрием носа на управляващите," призова Сергей Станишев.

На днешния митинг червен картон на управляващите показаха и противниците на АCТА. Станишев обеща от името на европейските социалисти това споразумение да не мине през ЕП.

Митингът беше открит от Румен Овчаров с думите: "Мизерията е страшна. 34 месеца българските пенсионери се гърчат със замразени пенсии."

Той припомни, че преди една година младежите от софийското БСП са купили еднопосочен билет на финансовия министър Симеон Дянков.

Тази година също са му подготвили помощ - сред събралото се множество обикаляха младежи, които събираха жълти стотинки, за да подпомогнат бюджета.

Протестиращите под звуците на „Моя страна, моя България" се отправиха към Борисовата градина, където ще бъдат отбелязани празника на вестник „Дума" и левия печат.

Георги Първанов се радваше на засилен интерес от страна на голяма част от дошлите на митинга. Докато разговаряше с тях, в едната си ръка той държеше малко знаме на БСП и българския трибагреник, а в другата подарените му от възрастните хора люляци.

Първанов коментира, че 1 май е празник не само за него, но и за милиони празнуващи в България и по света.
Той обаче изтъкна, че днешният митинг носи своя гневен протестен заряд, свързан с исканията на протестиращите, които по думите му трябва, ако не да бъдат уважени, поне да бъдат чути.

„Погледнете какво става в Европа - ври и кипи. Протестът е много ясен и отчетлив в своите искания. Най-важното е, че протестът има своята енергия и своите работещи искания", заяви Георги Първанов и добави, че най-тежко е положението там, където правителствата не са успели навреме да инвестират в производство и потребление, което е довело до увеличаване на безработицата, включително и в България.

На въпрос как ще коментира факта, че той не е сред официалните лица, които ще вземат участие в програмата, досегашният президент заяви: "Няма официална и неофициална програма. Дошъл съм тук, както и всички останали. Виждате, върви дружна песен, химните на труда и на България, така че това е един истински празник."

Празникът уважиха коалиционните партньори на БСП, депутатът Спас Панчев и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, които след официалните тържества се почерпиха с бира и кебапчета.