Към момента са назначени над 120 проверки за злоупотреби с евросредства по програмата за развитие на селските райони и строежа на къщи за гости. При 62 от тях са установени нарушения, където има наложени финансови санкции в размер на 10 млн. лева, които все още не са върнати. За 32 от къщите се налага пълно възстановяване на средствата, тъй като не се използват по предназначение. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Има хипотези, че служители на Фонд "Земеделие" помагат на свои близки да се сдобият с нова къща под претекст, че е за гости. Порожанов коментира и информацията, че неговият син също се е облагодетелствал по програмата за развитие на селските райони в периода, когато самият той е бил негов директор.

Порожанов поиска оставката на зам.-директора на ДФЗ заради къща за гости

Порожанов поиска оставката на зам.-директора на ДФЗ заради къща за гости

По разпореждане на Борисов

"Той никога не е работил и не е разпределял в одитния екип на Фонд "Земеделие" и мога да декларирам ясно, че синът ми не е участвал в екипи, проверявали фонда", подчерта Порожанов. Може би по други оперативни програми се занимава с консултантска дейност, предполага министърът за сина си, но не се занимава със земеделски проекти.

Мобилният телефон на заместник-изпълнителния директор на Фонд "Земеделие" Иванка Мизова е посочен на сайта за къщата за гости с цел помощ. Трябва обаче да има някаква връзка според Порожанов. Обектът функционира като къща за гости и има сайт. В момента текат проверки на МВР, прокуратура и други органи, Порожанов ще помоли и за независима проверка от Фонд "Земеделие" по случая.

Програмата е одобрена от 2008 г., когато влизат в сила и правилата по нея. Само проверката може да установи дали Мизова е направила къща за гости за себе си, каза министърът.

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие според бившия министър

По думите на Мизова тя не е била търсена на посочения телефон. Номерът е написан в сайта и е бил забравен. Към момента мобилните номера са премахнати. "Разговаряхме с премиера и стигнахме до решението, че трябва да бъде поискана оставка".

В момента примерите в негативен план са налице, след като проектите са одобрени и средствата са изплатени. Къщата за гости е имала само два приема на гости по времето,  когато Порожанов не е бил директор на Фонд "Земеделие". Проблемът е с ползването по предназначение, а за злоупотребите Порожанов не коментира дали разбира едва сега.

Докато Порожанов е бил ръководител на фонда, са извършени проверки и той гарантира, че за нито една каравана и нито една яхта не са отпуснати средства. От проверките са се установили проекти, които са включвали и такива превозни средства.

В периода 2011-2016 година има над 530 сигнала до прокуратурата, които включват и къщи за гости около морето. От гледна точка на конфликт на интереси въпросните къщи за гости са били разследвани, неизплатени и дадени на прокуратурата. В конкретния случай е имало бенефициенти, които са били независими, но е възможно да са имали политическа подкрепа според земеделския министър. Последните разплатени къщи са през 2015 година, а самото договаряне е извършено година по-рано. Това коментира министърът по отношение на къщата за гости на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, каза Порожанов и отказа да коментира случая. Манолев не е фигурирал като бенефициент в рамките на договора, а проверки не са правени, защото не е имало сигнал, смята министърът на земеделието.

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация