Протестите на партия "Възраждане" и импровизираният опит за нахлуване на недоволните партийни симпатизанти в сградата на Народното събрание са били причината за слагането на прословутите решетки на главния вход на институцията, разбунили недоволство не само сред обществото, а и сред партиите в парламента.

Това препотвърди председателят на Народното събрание Никола Минчев, който присъства на тържествено събрание на Българската академия на науките по повод 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Имаше още през месец януари разговори (с Националната служба за охрана - бел.ред.) след протестите. Те казаха, че трябва да се вземат някакви конкретни мерки, като вече има писмено искане от тяхна страна, което е адресирано до главния секретар, в което предлагат конкретните мерки. Това са решетката, решетки по прозорци", каза пред журналисти Минчев.

И уточни - част от мерките, изискани от НСО, били отхвърлени от администрацията на парламента.

Тошко Йорданов за решетките: Ако идват да ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави

Тошко Йорданов за решетките: Ако идват да ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави

Да ни сложат и по един номер, като в затвора

А кой ще поеме отговорност, след като стана ясно, че главният секретар на парламента е положила подписа си под заповедта за полагане на железните врати - още се правило анализ. "Това ще видим в хода на седмицата, трябва и с нея да говоря по-обстойно, тя днес е и в отпуск. Но дори да има такова решение, няма да го анонсирам през медиите."

"Аз съм разписал докладна за вътрешно компенсиране на разходи и в тях е и този проект, това е така. Но от друга страна не мога да приема, че може да се утвърди оферта без някой преди това да дойде при мен и да каже - г-н Председател, това е офертата, това са решетките", критичен бе Никола Минчев.

Никола Минчев ще търси подписа си за решетките

Никола Минчев ще търси подписа си за решетките

Били отговор на януарския опит за влизане в сградата

Припомняме, че Министерство на културата разпореди премахване на решетките, а председателят Минчев заяви, че Народното събрание няма да обжалва санкцията, която е наложена на институцията.

Накратко Никола Минчев коментира и темата за отношенията със Северна Македония и вътрешнополитическото напрежение, което се породи с искането на премиера Кирил Петков държавният глава да свика КСНС.

"Със сигурност диалогът през последните няколко месеца е на най-високото си ниво сравнен с предходните години. Вярваме, че това е довело до развитие, за това е желанието на "Продължаваме промяната", изразено от премиера Кирил Петков, да се проведе КСНС, на който да бъде изготвен доклад от ресорното МВнР", заяви Минчев. След това, по думите на Минчев, трябва да се вземе една общонационална позиция, защото "такова е представителството в КСНС".

Според него "нека да стигнем до КСНС, да има доклад на МВнР", което и ще ни покаже развитието по всички точки. Припомняме, че миналата седмица външният министър Теодора Генчовска заяви, че реално развитие в отношенията няма. 

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?