"Най-вероятно ще бъде съставено правителство с кратък живот, за да има време да се свършат най-важните неща. Това прогнозира журналистът и политик Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR" след като днес бе даден стартът на 45-то Народно събрание.

Според него, на първо място трябва да се извърши промяната в Избирателния закон, така че да се разреши гласуването по пощата, което да позволи на 2 млн. българи в чужбина да гласуват". 

Агов определи като подигравка отсъствието на премиера Бойко Борисов, който от повече от година не е влизал в заседателна зала на НС и дори депозира оставката си от поста писмено, а не лично пред новите депутати, преди да обяви, че излиза в отпуска. Това негово действие възмути Мика Зайкова, председателстваща първото заседание. Припомняме, утре премиерът трябваше да бъде изслушан в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост. С излизането на Борисов в отпуск обаче това очевидно няма да се случи.

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Стартът на 45-то Народно събрание

"Борисов излиза в отпуск, защото не иска да се яви пред парламента. Пренебрежението към парламента потвърждава тезата, че това беше едно квазиавторитарно управление - еднолично управление на човек, който не съм сигурен, че има всички качества да управлява, освен да кара джип", коментира той.

Той разделя на консерватори и реформатори политическите течения в страната. "Консерваторите искат да затворят статуквото в буркани, да го консервират и да си го сложат в мазето за собствена употреба, а реформаторите сега са на ход", подчерта журналистът. По думите му, днешният ден е "свеж въздух" за българския парламентаризъм. "Нахлу свеж въздух в старата сграда на парламента. Този свеж въздух трябва да нахлуе изобщо в политическия живот", категоричен е Агов.

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Премиерът се захващал сериозно да работи по подготовката на новото правителство