ГЕРБ направи лека отстъпка за съкратеното съдебно следствие - приемат то да не се прилага за убийства, но ще настояват да остане за останалите престъпления като тежките телесни повреди и изнасилвания.

Това ще се обсъжда на следващите заседания, след като днес правната комисия обедини трите текста с проектите на НПК на БСП, "Воля" и Обединените патриоти (ОП) за отпадане на съкратения процес. 

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

До предизборната ваканция окончателно трябва да се приемат промените

Шефката на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова посочи, че партията й ще иска съкратено следствие все пак да се прилага за блудство и изнасилване. Според нея, ако то се отмени за телесните повреди, блудството и изнасилването съдебната система ще се задръсти. Ще се върнем в 2007 година, когато 267 000 преписки бяха прекратени, обясни Александрова.

Другата седмица по темата ще бъдат изслушани главният прокурор Сотир Цацаров и върховните съдии

Ефектът от съкратен дебат ще е по-тежък от съкратеното производство, предупреждава Кирилов
Обновена

Ефектът от съкратен дебат ще е по-тежък от съкратеното производство, предупреждава Кирилов

Той не иска комсомолско състезание в пленарна зала

Депутатът Емил Димитров (ОП) настоява за тези становища и тогава, за да не се задръсти системата, ще се види в кои случаи няма да се прилага съкратен процес. Текстът, около който се обединили всички, е добър, според Димитров.

Левицата е доволна от днешното заседание. Според Крум Зарков при достатъчна политическа воля текстовете ще минат и в пленарна зала. Според него идеята на герберите в НК да остане съкратеното следствие е несъвместима с решението, около което са се обединили повечето партии за НПК. 

Преследваме една и съща цел относно съкратеното следствие, казаха от ГЕРБ и БСП

Преследваме една и съща цел относно съкратеното следствие, казаха от ГЕРБ и БСП

Въпреки различията, вчера текстовете минаха на правна комисия

Законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен, поясни червеният депутат. Важно е спешно да се приеме поправката в НПК за отпадането на възможността за съкратен процес, за да се приложи и за престъплението в Сотиря. 

Социалистите ще искат срокът за предложения между първо и второ четене да е три дни, за да може още другата седмица НПК да мине окончателно в пленарна зала. 

Адвокати против прокуратурата да се произнася за съкратеното съдебно следствие

Адвокати против прокуратурата да се произнася за съкратеното съдебно следствие

Каквато тежест има прокурорът, такава трябва да има и адвокатът, смята Марковски

Припомняме, на 27 септември имаше извънреден председателски съвет. Тогава депутатите от ГЕРБ се отказаха от своя законопроект и се обединиха около проекта на останалите парламентарни групи, които искат отмяна на съкратеното следствие при убийства и тежки телесни повреди.

Според бившия зам.-правосъден министър Бойко Рашков е необходимо да се вземе предвид и кога обвиняемият признава вината си - ако е след представените доказателства, това е опит да извлече дивидент.

Темата стана актуална след жестокото убийство и изнасилване на 7-годишното момиченце в село Сотиря. При признаване на вина обвиненият за престъплението би получил максимална присъда от 30 години затвор.

От ВМРО (Обединени патриоти) и БСП внесоха свои предложения за отпадане на възможността за съкратено съдебно следствие при такива тежки престъпления. Дни по-късно ГЕРБ внесе промени в НПК, засягащи съкратеното съдебно следствие.

Преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.