Премиерът Гълъб Донев се срещна с регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге.

Двамата обсъдиха актуални въпроси в областта на здравеопазването в Европейския регион. Потвърдено беше отличното сътрудничество между България и СЗО.

Донев даде висока оценка на усилията на организацията за справяне със здравните предизвикателства в региона в усложняващата се среда заради войната в Украйна и продължаващата пандемия от COVID-19.

Той отбеляза и дейностите на Европейското регионално бюро на СЗО за укрепване на здравната сигурност в Европейския регион и за подкрепа на държавите от Западните Балкани.

На срещата между премиера и регионалния директор на СЗО за Европа беше изразена загриженост относно предизвикателствата пред здравната сигурност в региона вследствие на военния конфликт в Украйна и бежанската криза в Европа. Българският премиер бе категоричен, че е необходимо да се осигури безпрепятствен достъп на хуманитарния и медицински персонал до пострадали и нуждаещите се.

БЧК подпомага 20 000 украински бежанци с продукти за зимата

БЧК подпомага 20 000 украински бежанци с продукти за зимата

Кампанията е на БЧК и Върховният комисариат на ООН за бежанците

"Предизвиканата от военния конфликт в Украйна бежанска криза се очертава като сериозно предизвикателство за страните от региона, приемащи мигранти, каквато е и България. Всички бежанци у нас, получили статут на временна закрила, имат достъп до медицинска помощ, работа, образование, настаняване и социално подпомагане, наравно с тези, предоставени на българските граждани", изтъкна министър-председателят.

Донев заяви, че непосредствено след началото на войната в Украйна страната ни е предоставила лекарства и медицински консумативи от спешна необходимост като хуманитарна помощ в знак на солидарност към нуждаещите се.

Кандидатурата на България за членство в Изпълнителния съвет на СЗО също беше акцент в разговора между Донев и Клуге. Двамата бяха единодушни, че с бъдещото членство на България през 2023 г. страната ни би могла да допринесе още повече за по-задълбоченото и по-ефективното сътрудничество в областта на здравеопазването.

Около 16 000 украински бежанци напускат хотелите

Около 16 000 украински бежанци напускат хотелите

Има достатъчно държавни и общински бази с подходящи условия