Премиерът Гълъб Донев свиква среща за Шенген.

Утре, 5 декември министър-председателят ще се срещне на "Дондуков" 1 с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщават, че на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Припомняме, в петък стана ясно, че Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия.

Гешев чака доказателства от Нидерландия за преминаване на границата ни с 50 евро

Гешев чака доказателства от Нидерландия за преминаване на границата ни с 50 евро

Прокуратурата не разполага с такива данни

В отговор държавният глава Румен Радев написа във Фейсбук, че вместо европейска солидарност, България получава цинизъм.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова определи решението на Нидерландия като най-добрия коледен подарък на всички евроскептици.

Остра реакция имаше и от главния прокурор Иван Гешев, който подчерта, че няма причина да не бъдем приети в Шенген, тъй като сме покрили стандартите.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пък заяви, че отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е очакван и предупреди, че това няма да се случи, докато се държим като обслужващ персонал.

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Защото корупцията и организираната престъпност в двете страни е "риск за сигурността на Нидерландия и на целия Шенген"