Ще изискаме по реда на международната правна помощ от партньорите ни от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с Турция "с банкнота от 50 евро". Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Изказването му е по повод твърдението на нидерландския премиер Марк Рюте, че "иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро".

Обвинител номер едно подчертава, че България е правова държава и като част от Европейския съюз, при получаването на такива доказателства прокуратурата ще предприеме незабавни действия.

Той обаче уточнява, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това.

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Вицепрезидентът обвини Амстердам, че толерира двойните стандарти в Европа

Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона, посочва Гешев.

Припомняме, в петък стана ясно, че Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия.

В отговор държавният глава Румен Радев написа във Фейсбук, че вместо европейска солидарност, България получава цинизъм.

Остра реакция имаше и от главния прокурор Иван Гешев, който подчерта, че няма причина да не бъдем приети в Шенген, тъй като сме покрили стандартите.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пък заяви, че отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е очакван и предупреди, че това няма да се случи, докато се държим като обслужващ персонал.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова определи решението на Нидерландия като най-добрия коледен подарък на всички евроскептици.

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

И Демерджиев се обиди от внушенията, че границата може да се премине за 50 евро

Вместо европейска солидарност сме получили пренебрежение и дискриминация