Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Премиерът запозна дипломатите с основната задача на правителството - провеждането на свободни и честни избори, информират от пресцентъра на МС. Едновременно с това Главчев уверил, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България.

Пред посланиците Димитър Главчев е посочил, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчертал също, че усилията на страната ни са довели до намаляващ миграционен натиск.

По отношение на еврозоната премиерът изтъкнал, че амбицията ни е през 2025 г. да въведем общата европейска валута. В тази връзка по думите на Главчев очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Премиерът уверил посланиците, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството.

Еврозоната ни похвали за напредъка по пътя към еврото

Еврозоната ни похвали за напредъка по пътя към еврото

Прогресът ни по отношение на Еврозоната е безспорен, съгласен е и Николай Денков

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е другият акцент, който премиерът Главчев поставил. Той посочил ползите от нашето членство, като изтъкнал благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа.

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също са дискутирани в хода на срещата с посланиците.

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Премиерът е обнадежден, че държавната политика ще даде тласък за финализиране на преговорите