Това, което много ни харесва в Ицо Хазарта е, че той винаги е имал активна позиция и тя винаги е била открита и честна. Така заяви Асен Василев пред БНТ по повод включването на Христо Петров в листата на "Продължаваме промяната".

Той подчерта, че от партията дават шанс на независими хора с ясно изразена обществена позиция да помогнат "в един читав отбор, както сме се опитали да съберем, да си оправим държавата и да си я подредим".

Относно социологическите проучвания месец преди парламентарните избори Василев заяви, че техните вътрешни проучвания са по-близо до 20%. Ние сме в това състезание, за да бъдем първи, надяваме се да стигнем до 30%, категоричен бе той.

По отношение на документите на Кирил Петков, разпространени от Конституционния съд, Василев заяви, че Петков не е имал двойно гражданство, когато е станал министър и не мисли, че има какъвто и да е проблем.

Освен това той подчерта, че в момента Конституцията ограничава над 2 милиона българи да упражняват гражданските си права като политическа дейност.

"В Конституцията за местни избори е позволено чужди граждани да се кандидатират за кметове и общински съветници, но българи с двойно гражданство не могат. Трябва да се огледа Конституцията с оглед на това, че сме част от ЕС, че има много българи, които са зад граница, така че трябва да се проведе широка обществена дискусия", коментира Василев.

Той посочи, че от "Продължаваме промяната" са предложили да подпишат общ документ за принципи и управление как да се управлява България от едно ново правителство след изборите на 14 ноември. Това според него ще направи възможната коалиция много по-лесна и ще е ясен знак към избирателите, че този път парламентът ще излъчи правителство.

От "Продължаваме Промяната" изправят Ицо Хазарта в лидерската битка за 25-ти МИР в София

От "Продължаваме Промяната" изправят Ицо Хазарта в лидерската битка за 25-ти МИР в София

Кирил Петков и Асен Василев ще водят по две листи

Според него разделителната линия в обществото са кражбите и хората, които трябва да бъдат наказани за тях.

Василев заяви, че са водели разговори с ДБ и ИБГНИ, защото имат близки виждания. Икономическите позиции на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ"обаче били много различни.

"За ДПС това, което аз виждам, е не само да признаят, че има грешка, напротив - те казват, че Пеевски е един перфектен човек и ние смятаме, че България трябва да продължи да се управлява по този начин, затова го слагаме в листите. Как да работим с тази партия? Ако те смятат, че последните 12 години начинът по който е управлявана страната и всичките течове и кражби не само не трябва да бъдат наказани, а напротив - трябва да бъдат поощрени, как можем да работим с тази партия?", изрази недоумение Василев.

За ГЕРБ той посочи, че до момента не са казали "не трябваше да има инхаус, грешно беше осем милиарда да бъдат раздадени без поръчки". Няма идея, че освен доброто и нещо лошо се е случило през тези 12 години, подчерта Василев.

Коалиция "Продължаваме промяната" се разраства
Обновена

Коалиция "Продължаваме промяната" се разраства

"Политическо Движение Социалдемократи" се присъединява за изборите

Относно пътностроителните фирми, които протестират, Василев заяви, че проблемът с плащанията е много сериозен.

"Проблемът, който заварихме, е, че е проведена обществена поръчка за договор за 20 милиона, след това по този договор са направени възлагания за дейности за 200 милиона, десет пъти над стойността на договора. Според Закона за обществените поръчки всичко от 30 милиона до 200 милиона е незаконно възлагане. Ако някой от АПИ приеме тази работа и се разпише за плащане, става клиент на прокуратурата", обясни Василев.

Той посочи, че в момента строителните фирми имат да получават пари по текущ ремонт и допълни, че те са получили над 1 милиард лева за строежа на магистрала "Хемус".

"Моят въпрос към собствениците на фирмите е, тези аванси от 1 милиард, които ще им потрябват евентуално след 2 години, защо не ги използват да си плащат заплати на работниците? Тези аванси къде са?", запита Василев.

По въпроса с увеличението на електроенергията той заяви, че има 84 милиона по-високи стойности за енергийни помощи за гражданите в бюджета и смята, че е нормално бизнесът да излезе на протест.

Летящ старт за Петков и Василев засече Галъп

Летящ старт за Петков и Василев засече Галъп

Взимат електорат на ДБ и ИТН, но интерес имат и привърженици на БСП и ГЕРБ