Интервюто на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС може да е игрови момент на политическата сцена. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, първият ни посланик в Скопие след разпадането на СР Югославия, сега съпредседател на съвместната комисия по историческите въпроси.

"След интервюто на премиера Зоран Заев за БГНЕС в Република Северна Македония беше предизвикана разрушителна буря. Не мога да разглеждам еднозначно казаното от него", каза проф. Димитров. По думите му хората в Република Северна Македония трябва да се замислят колко и по какъв безумен начин се отдалечават от своето минало.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

В Македония сега има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България наложи вето на началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

Според българския дипломат, за да се приеме казаното като сериозна нагласа, трябва нещо по-сериозно - международно правен документ. Това, което изразява премиерът Заев, трябва да бъде вкарано в официален документ, с който ясно се приемат определени нови позиции, които да са в съгласие с Договора за приятелство и добросъседство.

Според проф. Ангел Димитров такива документи трябва да бъдат приети и от събранието в РС. Македония. При сегашната политическа конспирация и несигурността в управляващата структура, не е ясно как това ще се случи.

Разрушиха паметника на жертвите от кораба „Илинден”,  МВнР излезе с остра позиция

Разрушиха паметника на жертвите от кораба „Илинден”, МВнР излезе с остра позиция

Извършителите на срамния акт да бъдат разкрити...

Съпредседателят на българо-македонската комисия е категоричен, че след като Заев направи тази крачка - (да признае, че имаме обща история, че българите не са "фашистки окупатор" - б.р.), трябва да направи усилие неговата партия, да направи тази крачка едно ново придвижване напред, а не просто кракът да увисне във въздуха...

"Ако не се намери медийна защита на вече казаното от Зоран Заев, ще бъде трудно да се отстояват тези позиции", смята проф. Димитров. Той очаква след новите настроения в РСМ тонът на разговор в съвместната комисия ще бъде емоционален от страна на македонците. По думите му те винаги се възползват от на политическо ниво разменени реплики, за да създадат тоналност, която не винаги е академична.