Като ламарина с много дупки вижда Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) проф. Огнян Герджиков - председател на 39-то народно събрание, служебен премиер на България от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г.

Пред БНР проф. Герджиков обясни, че в НПК има непрекъснати промени, непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус. 

Повод за думите му е обсъждането на последните промени в наказателното законодателство - исканата промяна в съкратеното производство. Към момента правната комисия обедини три от предложените законопроекта по темата. Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов смята, че законовите промени са лошо формулирани

Бойко Рашков: При съкратеното производство смъртта няма никакво значение

Бойко Рашков: При съкратеното производство смъртта няма никакво значение

С него се измъкват извършителите на тежки престъпления, смята бившият шеф на НСлС

По думите му непрекъснатите промени в законите не са само в областта на наказателното право. "Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси", категоричен е проф. Герджиков.

"Ако на всеки конкретен случай реагираме по някакъв начин, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава", каза юристът и преподавател. 

Близки на Виктория Маринова искат промяна в НПК

Близки на Виктория Маринова искат промяна в НПК

Това съобщи техният адвокат Андрей Желязков

По думите на проф. Герджиков професионализмът у нас не е на почит и е в криза. "В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Сега всичко е спонтанно. Трябва да има стабилност, предвидимост. Затова и инвеститорите бягат от България, защото тук по средата на играта правилата се сменят".

Според него е съвсем оправдано да се направи опит да се изработи нов Наказателен кодекс.

"Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки", заяви проф. Герджиков.

Според него това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци". 

Съдът може да не регистрира партията на Слави, прогнозира проф. Герджиков

Съдът може да не регистрира партията на Слави, прогнозира проф. Герджиков

Причината е в името

Според проф. Герджиков съдът ще откаже регистрация на новоучредената партия на Слави Трифонов. Причината е в името на новата формация - "Няма такава държава".