"Антибългаризмът, който е в основата на цялата политика на днешното и предишните правителства на Северна Македония е антиевропеизъм. Не може да се влезе в Европа с антиевропейски послания".

Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов по повод последната декларация на инициативен комитет от интелектуалци за защита на българския интерес в отношенията със Северна Македония, цитиран и от "24 часа".

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Подписалите декларацията настояват всички партии, които ще се явят на парламентарните избори, да я подкрепят. "Показателно е, че в македонските медии реакциите бяха "остра декларация" и "още по-остра декларация". Нищо подобно - тази декларация следва същия добронамерен тон като предходните.

Очакванията към политическия елит в Скопие са най-вече да се спазват Договора за добросъседство, за да можем да прием в ЕС една цивилизована, нормална европейска държава, коментира проф. Павлов. Според него опитът за натиск върху България да одобрим без условия старта на преговорите на С. Македония за членство в ЕС е провокиран от Скопие, като се плаща на лобисти.

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Възлагат се надежди на словенското председателство…

Той даде пример за двоен стандарт - признава се правото на Гърция да отстоява свои позиции в продължение на 28 години, а на България да се налага някакво друго решение, допълни проф. Пламен Павлов.

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в РС Македония да не се подменя

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.