Представители на прокуратурата разговаряха с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от прокуратурата.

На срещата бяха заместник главният прокурор Даниела Машева, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и прокурор Ваня Илиева от Върховна касационна прокуратура, а от страна на ОССЕ - Елена Ковальова и Драган Желич. Темата бе провеждането на изборите за Народно събрание на 04.04.2021 г.

Припомняме, подобна среща с представители на ОССЕ имаше на 23 март и президентът Румен Радев.

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

От МВнР подчертават, че гарантирането на честни избори е приоритет за страната

ОССЕ отвори временна мисия за наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

На днешния разговор бяха обсъдени мерките, които Прокуратурата на Република България е взела за спазването на закона при провеждането на избори и за противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Международни наблюдатели провериха как подготвяме машините за изборите

Международни наблюдатели провериха как подготвяме машините за изборите

Оценяването на усторйствата ще приключи до 31 март

Представителите на ОССЕ бяха информирани, че със заповед на главния прокурор Иван Гешев е създадено Национално междуведомствено звено. В него влизат Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Вътрешна сигурност". Целта на Националното междуведомствено звено е да гарантира спазването на политическите права на гражданите и да осигурява бърза и адекватна реакция срещу престъпленията, свързани с изборния процес.