Протестиращи от 35 града, обединили се преди две седмици на срещата в Сливен, разпространиха декларация, обявяваща 21 техни искания, свързани с няколко промени в Изборния кодекс.

1. Да не се разпуска парламентът до изпълнението само на долуизброените промени.

2. Пропорционална избирателна система с преференции без ограничения.

3. Намаляване на прага (за влизане в парламента, б.р.) от 4% на 3%.

4. Отзоваване на депутати чрез механизма на местен референдум или изборната система.

5. Необходимият брой подписи за регистрация за изборите да е 500 (петстотин) подписа.

6. Сваляне на финансовия депозит за явяване на изборите на 1000 лв.

7. Предварителна /активна/ регистрация за участие в изборите.

8. Гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания, както и задължителен надпис ПЛАТЕНО в платените медийни изяви. В медиите да бъде забранена политическата реклама, допускат се само дебати по предварително обявени теми при равнопоставено участие, без каквито и да е преференции, било то по време или представителство за когото и да било.

9. Гражданска квота в СИК, РИК, ОИК и ЦИК с възможност за пълен контрол на процеса на изборите.

10. Сметната палата в разумен срок да огласи публично, чрез обществените медии финансо-вата отчетност на всички участници в изборния процес и да се произнесе по евентуалните им нарушения.

11. Забрана за премахване, от страна на НС на вече наложени мораториуми или забрани.

Искания към президента, правителството в оставка и омбудсмана:

1. Мораториум върху всички разпоредителни действия на сегашното правителство, освен тези, които осигуряват необходимостта от нормално функциониране на държавата.

2. Незабавно прекратяване на всички, дори започнали, процедури по приватизационни сдел-ки. Да не се допуска излизане в несъстоятелност на БДЖ.

3. Незабавно преразглеждане на разрешенията за проучване и дадените концесии за добив на цветни и благородни метали, както и издадените разрешения за проучване и добив на нефт и газ, с извършване на пълен анализ от гледна точка на технология, безопасност и обществена полза. Незабавно спиране на разрешения за проучване и концесии, които не са започнали до преразглеждането им.

4. Отмяна на решението на Висшия екологичен експертен съвет относно Пирин и мораториум върху каквито и да е продажби или строителство, касаещи териториите, които обхваща Законът за Черноморското крайбрежие

5. Публичност на всички концесионни, приватизационни и всякакви други договори и работни програми, които касаят всички дружества и фирми, с държавно и общинско участие и осигуряване на непрекъснат, компетентен и пълен държавен контрол с гражданско участие.

6. Държавата да осигури механизъм за защита имуществото и интересите на потребителите, обект на претенции от страна на монополистите, в случаите, когато тези претенции се осно-вават на ценова политика, която е била призната за незаконна.

7. Омбудсманът да поеме ангажимент да се направи цялостен преглед на отношенията - от една страна на потребителите, и от друга страна - на монополите и доставчиците на финан-сови услуги, които разполагат със законодателни и процедурни привилегии, с оглед постигане равнопоставеност.

8. Президентът да стане гарант за изработването и широкото обсъждане, включващо гражда-ните, на цялостен пакет за реформи в политическата и икономическата система на страната и да го защитава пред следващия Парламент.

9. Президентът да поеме ангажимента за осъществяването на честни избори и да стане гарант за реалната възможност за граждански контрол върху целия процес на подготовка и провеждане на изборите.

10. Президентът да стане гарант, че следващото НС ще направи необходимите промени в Конституцията, в чл. 12, и Избирателния кодекс, даващи възможност за участие на граждански организации в изборния процес като субекти.