Приемането ни в Шенген по въздух и море ще е успех, ако бъде последвано от приемането ни и по суша. Без Шенген по суша няма да има свободно движение на стоки. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев за присъединяването на България в Шенгенското пространство. Коментарът си той направи след основната пресконференция в БТА за ротационното председателство на КРИБ в АОБР.

Ако не ни приемат по суша в Шенген, ще е провал, посочи Васил Велев.

По думите му Европейската комисия, Европейският парламент и всички европейските институции са отправили призив за пълноправно членство на България в Шенген. "Ние сме на правилната страна, Австрия е на грешната страна", коментира Васил Велев, който уточни, че българският бизнес има добро взаимодействие с австрийския бизнес.

Мария Габриел очаква датата кога ще ни приемат и в сухопътния Шенген

Мария Габриел очаква датата кога ще ни приемат и в сухопътния Шенген

България вече ще е пълноправен член в Шенген и ще има пълноправна роля

Добри Митев, председател на Българската стопанска камара (БСК), бе на друго мнение и допълни, че членството на България в Шенген по въздух и вода е пробив заради обстановка на засилен мигрантски натиск, на предстоящи избори за европейски парламент и парламентарни избори в Австрия. По-голямата заплаха за приемането на България в сухопътния Шенген е ветото на Нидерландия, изтъкна Митев.

Според него с българските възможности страната ще настоява на най-високо ниво подходът за България да бъде променен.

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Темата обаче не е приоритет на белгийското председателство на ЕС

Председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че е видимо, че има малък разнобой в работодателските организации за това дали да има или да няма бойкот на австрийски фирми за стоки и услуги за Шенген. Видно е, че имаме успех с присъединяването на България в Шенген по въздух и море, който успех трябва да бъде продължен с присъединяването на страната ни в сухопътните граници на Шенген, коментира Домусчиев.

"Крайно време е да станем бяла държава и да бъдем в Еврозоната, не само в Шенген", настоя Домусчиев.

И работодателите бяха категорични - ако България влезе в Еврозоната, няма да има допълнителна инфлация.