Лидерската битка в Реформаторския блок няма да се състои днес, научи ексклузивно "24 часа" от председателите на съставляващите десния съюз партии.

Днес те се събират на първата си обща конференция, която бе замислена като изборна и която ще играе старт на кампанията за вота на 5 октомври.

Припомняме, СДС и Движение „България на гражданите" (ДБГ) няма да участват на конгреса на РБ, с който трябваше официално да се открие предизборната кампания на РБ, както и да се проведе избор на лидер на реформаторите.

Заявявайки в обща декларация, че безусловно подкрепят коалицията Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на изборите на 5 октомври, хората на Кунева и Лукарски отказват да участват на неделния форум.

По думите им, това е от загрижеността за изборните резултати на РБ. Според тях провеждането на форума утре - на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и впоследствие по-слаби резултати на вота.
В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока, се казва в декларацията.

Заявява се, че СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи, но до днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е било изпълнено.

Двете формации обвиняват, че провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ.

След като усетили категоричната двойна съпротива, първо лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, възприеман твърдо като опора на Радан Кънев, а след това - и самият той, склонили да отложат взривоопасния избор.

Ето защо днес в мол "Рай" всичките ще застанат усмихнати и обединени. Само, за да дадат единни старт на кампанията преди парламентарните избори, пише още "24 Часа".