Кандидатът за президент на БСП Румен Радев увеличава преднината си пред кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева. Това сочи експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" от вчера, сряда.

Изследването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, съобщават от "Галъп". Проучването е проведено чрез използването на национална панелна извадка, която дава възможност да се проследят тенденциите в обществените нагласи.

Социолозите калкулират ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45 % в полза на Радев. Те правят изчислението си на базата на данните сред избралите президент, за когото може да се очаква да гласуват.

анкета

Как ще гласувате на балотажа?

За Румен Радев 59.3%

За Цецка Цачева 24.6%

Не подкрепям никого 7.3%

Няма да отида да гласувам 8.9%

От "Галъп" уточняват, че данните са най-вече отражение на моментните нагласи. От агенцията подчертават също, че на този етап е трудно да се калкулира ефектът на "Не подкрепям никого", като анализът сочи, че заедно с него картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%.

Социолозите очакват избирателната активност да бъде под тази от последната неделя. Две са причините, които се посочват за това. Едната е, че достигнатите 4 млн. гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат на референдума. Втората причина е, че значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Според данните от изследването не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив - регистрирало се пределно участие на близо 1,2 млн. души. Проблемът обаче идвал от това, че близо 350 000 от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати.

Социолозите смятат, че ключова роля на втория тур ще изиграят електоратите на Обединените патриоти и Веселин Марешки. Избирателите на патриотите явно щели да гласуват по съвест, а не по директива.

Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки - почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Масово за Радев ще гласуват подкрепилите на първи тур различни от БСП леви формации. Привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого", отбелязват още от "Галъп".

Изследването е измерило нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Значителна преднина по отношение и на четирите има ген. Радев. Разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието. Според социолозите това вероятно е и основната причина за неговия успех.

59 срещу 29 в полза на Радев е и отговорът на въпроса "Кой би защитил по-добре интересите на България".