Доверието на обществото в институциите може да бъде възстановено само ако те отговорят на очакванията за справедливост и ефективни резултати. Това заяви държавният глава Румен Радев, който разговаря днес с докладчиците на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жолт Немет и Франк Швабе.

По думите на президента доверието е необходимост, за да може да се осъществят промените, които гражданите отдавна очакват в правосъдието, върховенството на закона и гарантирането на свободата на медиите.

Борисов се похвали с новото КОНПИ на докладчиците за мониторинг на ПАСЕ

Борисов се похвали с новото КОНПИ на докладчиците за мониторинг на ПАСЕ

България имала осезаем напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията

"Както младите българи, които учат, работят и търсят възможност за реализация в европейските държави, така и гражданите и възрастните хора в България, поставени в унизително положение, очакват по-високи доходи и подобряване на качеството на живот. Ефективната борба с корупцията и независимото правораздаване са задължителни условия за това", подчерта Радев.

Той беше категоричен, че приобщаването на българите зад граница с въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да бъде осъществявано при наличието на гаранции срещу опитите за външна намеса и контролиран вот в българските избори.

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата

Пред държавния глава докладчиците за мониторинг на ПАСЕ поставиха въпроса за постоянното "пропадане" на България в класациите за свобода на словото. Според проучването на "Репортери без граници" от тази година страната ни е на 111 място в света, последна по този показател в ЕС, включително и след държавите от Западните Балкани.

В отговор президентът подчерта, че липсата на законова рамка, обхващаща дейността на всички видове медии в България, както и неясните критерии, по които се финансират много медии и техните собственици, създават предпоставки за зависимости, автоцензура и изтласкване на професионализма от различни интереси.

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

Натискът върху независимите медии е систематичен през последните десет години, коментират от Съюза на издателите в България