188 са учредителите в Инициативния комитет, който издига официално кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова отново за поста за изборите на 14 ноември.

Събитието е в зала 6 на НДК, закъсня с час, тъй като всички учредители трябваше да попълнят декларации. Сред тях са депутати на лидера на БСП Корнелия Нинова - Кристиан Вигенин, Весела Лечева, ген. Михо Михов от АБВ, Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН, Никола Вапцаров от ИБГНИ и комитета на Мая Манолова, актьори и спортисти.

За председател на Инициативния комитет бе избран Павел Попандов, журналистката Анна Заркова, диригентът Йордан Камджалов, Цветеслава Гълъбова, директор на болница Иван Рилски са негови съпредседатели.

Илиана Йотова каза в своето слово, че за обществото се говори като за разпокъсано общество, а всички българи искат да се върне надеждата. Уморената от клишета и осиротяла от злоупотреба дума "народ" трябва да има ново измерение, посочи вицепрезидентът. Ние сме граждани, а не поданици, а българите от близо и далеч искат да се припознават в управлението и да участват в делата на държавата - този шанс трябва да им се даде, добави Йотова. Тя се спря на протестите от площадите и посочи, че "децата от тях вече са големи и имат своите мечти".

Единението се заключава в солидарност и справедливост, трябва да се помогне в пандемията, а българите да не са обречени хора. Президентската институция ще е зад тях, каза в речта си Йотова. Нашият път последните години е все в ремонт, не искам само асфалт и безвремие, в народопсихологията на българите има много свобода, но трябва професионализъм, защото опонентите не са по-слаби. А единението не е събрание в зала, да не злоупотребяваме с него, призова тя. Ние сме заедно... да работим за добруването на България, категорична е Илиана Йотова. Тя се обърна лично към Румен Радев, който я накарал да повярва в доблестта, решителността и принципи и му благодари за работата в екип. Сигурна е, че заедно са работили за България.

Представители на БСП, депутати и опозиция, АБВ, ИТН зад двойката Радев-Йотова

Представители на БСП, депутати и опозиция, АБВ, ИТН зад двойката Радев-Йотова

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за втори мандат

В заключение думата взе президентът Румен Радев, той първо връчи букет с цветя на легендата в българската музика Диляна Кузманова, за която разбрал от попълнените декларации.

"Енергията на този Инициативен комитет надхвърли очакванията ми, благодаря за топлите и силни думи, приемам подкрепата като оценка за свършеното в първия мандат като подкрепа за позициите и посоката. На фона на безпрецедентен срив на доверие, на обща криза на законността, президентската институция се утвърди като стълб на стабилност в държавата, защото в най-тежките времена ние с вицепрезидента Йотова не се отклонихме от мисията да бъдем коректив и последната вяра срещу беззаконието, да задаваме дневен ред по важни въпроси каузи, да отстояваме националния интерес, защото вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията... но не като механичен сбор на лъжци, а обединени от демократични ценности, около гражданската воля да се търсят безследни съдбовно значими общи ценности. Последните години промениха обществената атмосфера, антимафиотския консенсус на площада, защото няма нормален човек, който да приеме корупцията и беззаконието. Обществото е зряло за промени и е въпрос на време да изкристализират в законите и начина на техните промени", посочи Радев.

Бяхме с вас и не ви предадохме в надеждата за свободна, справедлива и солидарна България. Надеждата заяви себе си със спонтанно избухналите протести. Пътят няма да е лесен, развихрилата се корупция, влияние чрез страх и манипулации, години лъжи и демагогия, ние знаем, че с обща воля ще постигнем решение, защото единството и волята на хората са гарантът, че тези промени са длъжни и ще се случат, категоричен бе той.

Радев заяви отговорност да продължава така - с вяра за хората. Това за нас е осъзнат дълг, излязохме с послание за нова България и заявихме намерение за кандидатура за втори мандат, да се следва пътят укрепване на държавността, посочи той.

Кандидатите са за честни избори и излъчване на нов тип управление, върховенство на правото, пресичане на кражби и злоупотреба с власт, свобода на медиите, инвестиции в хората, само така ще се победят безправието и страната ще заеме достойно място в европейското семейство, като страна с принос към културата, историята и икономика. "Тези усилия изискват смелост, свързват се с каузата за свобода. Няма да оставим българите да се свиват от страх, затова подкрепихме решително площадите на недоволството, вярваме, че страхът разяжда душите и здравето и устоите. Изборите на 14 ноември ще са истинско изпитание заради сливането на двете кампании и изкривяване на мажоритарния характер за президентския вот, посочи Румен Радев.

Той благодари на всички партии и коалиции, които заявили подкрепа и определи, че споделят общи каузи, които системно са подкрепяни и са готови да работят заедно за общите цели. Предстои избор на бъдеще и ценност, ще се разчита на воля, мъдрост, вяра и енергия. В заключение Румен Радев сподели кредото му през последните 5 години - "да бъде с народа си".