Изненада ме името на Николай Младенов в досиетата "Пандора", заяви днес президентът Румен Радев. Той каза, че службите са длъжни да дадат информация по досиетата и я очаква. На този етап обаче не разполага с нещо повече от известната вече информация.

Припомняме, вчера държавният глава коментира, че всички кутии на Пандора трябва да бъдат разкрити.

Карадайъ настоя на факти, а не да се четат медии за Pandora Papers

Карадайъ настоя на факти, а не да се четат медии за Pandora Papers

Какво има да декларира Пеевски?

На въпрос дали знае, че имената на братята Бобокови са също в списъка, Радев отговори, че не е чул за тях. Явно ще излизат още много хора, но правете разлика между хора на постове и хора в бизнеса, каза още президентът.

Румен Радев коментира и кандидатпрезидентската надпревара. "Всеки един проблем със служебното правителство се пренася в кампанията, явно това е част от играта, така са решили", каза лаконично той.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Димо Гяуров вижда Pandora Papers като добра стартова платформа за разследване на ДАНС, НАП и прокуратурата

Попитан за предстоящата кампания и как оценява опонентите си, Радев заяви:

Във всички виждам сериозен опонент, всеки има право да изложи своите идеи, не деля кандидатите за президент по никакви позиция. Ще приема подкрепа от всички български граждани, както винаги съм го правил, добави още той. Президентът няма намерение да влиза в острия тон на кампанията и подчерта: "Знаете какво е разписанието на президента, навън в чужбина и вътре в България има много друга работа".

На въпрос за делото в Конституционния съд във връзка с гражданството на бившия служебен министър на икономиката Румен Радев заяви, че това е абсолютно правен казус, който няма нищо общо с личността на Кирил Петков.

Николай Младенов е вторият българин, уличен от Pandora Papers
Обновена

Николай Младенов е вторият българин, уличен от Pandora Papers

Той е регистрирал офшорка на Сейшелите през 2013 г., но не я декларирал в ООН

Припомняме, вчера стана ясно, че Николай Младенов е вторият политик, чието име е включено в разследването Pandora Papers. През 2013 г. лившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник, без обаче да я декларира пред ООН.

Вече стана ясно и че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият български политик в досиетата "Пандора". Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

Да не остане неразкрита кутия на Пандора, зове Радев
Обновена

Да не остане неразкрита кутия на Пандора, зове Радев

Президентът иска да научаваме от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните закони

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.