В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата не само на публиката си, но и на държавата. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

Двамата обсъдиха актуални въпроси в областта на културата в контекста на епидемичната криза.

Държавният глава бе категоричен, че културните дейци имат значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото.

От Съюза изразиха опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да загубят трудови права, след като на 6 юни изтича срокът на действие на браншовия колективен трудов договор за музикално-сценичните изкуства, а подготовката за новия документ се бави.

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Банов уточни, че аристи е европейския термин, но може да се използва и "творци"

Почекански предупреди и за липсата на отговор от ресорното министерство по искането за свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени и антикризисните мерки за бранша.

Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права, заяви президентът и допълни, че особено в настоящата криза липсата на нов колективен трудов договор ще задълбочи тежката ситуация пред родните творци.

Според него е необходимо по-сериозно внимание към българските творци, тъй като изгубени работни места трудно се възстановяват.

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Около 2 700 000 лева ще струва подкрепата