Резолюцията на ЕП относно България ясно показа несъстоятелността на твърденията на управляващите за това, че са лицето на България там. Това заяви президентът Румен Радев във Варна. Там той изнесе лекция пред студенти от Икономическия университет, посветена на предизвикателствата пред младите хора.

Според държавния глава резолюцията ясно е показала, че зад красивия лозунг за европейско развитие на България всъщност "се вихри едно морално провалено управление и корупция".

Той бе категоричен, че управлението подкопава устоите на правовата държава и спира развитието й. Дебатът и гласуването в европарламента развенча друга теория - че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение, заяви Радев.

Показателно било и че изпълнителната власт у нас не получава пълна подкрепа от страната на Европейската народна партия.

Дебатът в ЕП бил побългарен, евродепутатите ни забравили къде са

Дебатът в ЕП бил побългарен, евродепутатите ни забравили къде са

Резолюцията нямала ясна сила, защото се появила след доклада

Според президента от настоящата ситуация, при която парламентът има катастрофално ниско доверие, може да се излезе само чрез нов парламентарен вот, за да се сформират( веднага нов парламент с необходимото доверие, който да излъчи управление, отговарящо на европейските принципи за прозрачност, отчетност и отговорност. То следва да върне европейския демократичен облик на България, а също и доверието на инвеститорите, защото то се разклаща все повече, предупреди държавният глава.

Според Радев отхвърленото вето върху Изборния кодекс е пропуснатата от парламента възможност да коригира заложените дефицити в изборното законодателство. Той заяви, че така остават съмненията за изборни манипулации и е трудно да бъде избегнат хаосът при ръчното броене и оформянето на изборните протоколи.

Освен проблемът с големия брой недействителни бюлетини от последните избори оставал нерешен и въпросът за корпоративния и манипулиран вот. Президентът напомни за многобройните свидетелства за злоупотреби от страна на политически партии, които призовават свои привърженици умишлено да произвеждат недействителни бюлетини.

"Ако не върнем доверието на хората в честността на изборния процес, те просто бягат от урните. Трябва да имаме истинска представителност, за да имаме доверие в новото управление, а това се постига само с масово гласуване", категоричен бе той.

По негови думи младите хора у нас вече имат ясна представа за това какво се случва в страната и поставят ясни изисквания за честност и справедливост към управлението. Държавният глава призова младежите масово да гласуват на избори, защото става въпрос именно за тяхното бъдеще и бъдещето на България.

В морската ни столица президентът беше посрещнат от група хора, които скандираха "Оставка", а след лекцията - от симпатизанти, които го аплодираха.

Припомняме, вчера Европейският парламент одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България с 358 гласа "за", 277 гласа "против" и 56 гласа "въздържал се". Във вота участваха 691 евродепутати.

По-рано през същия ден евродепутатите отхвърлиха внесените поправки за президента в резолюцията.

Предният ден пък текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без споменаване на името му и в който се твърдеше, че бизнесменът финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката - евродепутатката от Малта Роберта Мезоца.

България не е черната овца на Европа, уверени в ГЕРБ

България не е черната овца на Европа, уверени в ГЕРБ

Управляващите имали подкрепата на спечелилата Европа

На днешното заседание в парламента Драгомир Стойнев от БСП заяви, че отношението на Европа към България вече е друго.

Тома Биков от ГЕРБ отсече, че България не е черната овца на Европа.

От ВМРО пък се противопоставиха на ревизията на ценностите на Европейския съюз.