"Днес получих предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаването на главния прокурор".

Така държавният глава Румен Радев отговори на въпрос за подписването на указа за освобождаването на Сотир Цацаров от поста главен прокурор.

Предстои описаната по Конституция процедура по издаването на указа и назначаването му за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Единодушно гласуваха оставката на Сотир Цацаров

Единодушно гласуваха оставката на Сотир Цацаров

Пленумът на Висшия съдебен съвет освободи главния прокурор

Припомняме, че по-рано днес магистратите от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно гласуваха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров

Вчера, 11 декември, депутатите гласуваха за назначаването на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия. След като кандидатурата му бе одобрена, той заяви, че подава оставка като главен прокурор. 

Гласуването на Цацаров за шеф на Антокорупцията предизвика трусове в БСП. 

Трусове в БСП, след като 27 депутати се опълчиха на Нинова и подкрепиха Цацаров

Трусове в БСП, след като 27 депутати се опълчиха на Нинова и подкрепиха Цацаров

Столетницата излезе с позиция всеки да понесе лична отговорност

На заседание на ПГ на БСП преди вота за Сотир Цацаров е взето решение да не се подкрепи кандидатурата му. 27 от социалистите обаче решиха да се опълчат на Корнелия Нинова и гласуваха "за" неговата кандидатура. 

По този повод Антон Кутев заяви, че разцеплението в БСП е факт. 

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията
Обновена

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията

По думите му корупцията не е държавна политика

Припомняме, че номинираните за поста шеф на КПКОНПИ бяха двама. ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчиха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, а от "Воля" предложиха депутатът от парламентарната им група Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли, заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.