Реформаторският блок и Патриотичният фронт рекетирали ГЕРБ според ДПС.

Мирише ми на несъразмерен спрямо реалната политическа тежест на тези две малки партии рекет спрямо основния субект на властта", коментира в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан по повод ултиматума на патриотите, които заявиха, че са готови да оттеглят подкрепата си за кабинета. Преди тях и от РБ намекнаха за подобно действие.

Смятам, че е проява на ниска политическа култура, особено когато поставените условия са неприемливи за основния субект на властта, ако той се смята за част от системните демократични партии на Европа, обясни Местан.

Условията, поставяни от РБ и ПФ към ГЕРБ били недопустими, според него. Валери Симеонов все повече поглъщал идейно и ценностно РБ, по мнението му.

От ДПС отново похвалиха позицията на социалиста Георги Кадиев, според когото агитацията на майчин език трябва да е кауза не само на една партия.
Спазването на правата и свободите трябвало да е кауза на всички демократични формации, по мнението на Местан.
Червеният депутат постъпил смело, внасяйки свой проект за отпадане на забраната за агитация на майчин език и лидерът на ДПС още веднъж изтъкна респекта си за постъпката му.