За пореден път десницата не предложи на своите избиратели вариант за единно явяване и последиците са видими - сякаш се повтаря 2013 година. Анализът се видя от всеки, който следи процесите, а изводите са много тежки. Това заяви Костадин Марков от СДС пред БНР.

Според Марков, не лидерските амбиции, а принципните различия и оценката за управлението на кабинета "Борисов" 2 са били пречката пред съвместното явяване на изборите.

Политическият съвет на реформаторите хвърля оставка

Политическият съвет на реформаторите хвърля оставка

Заради изборните резултати

"И най-вече във визията за бъдещето. Едните казваха - искаме дясноцентристко управление и стабилност в страната, другите казваха - опозиция до дупка, докато не приключи ГЕРБ. Това са доста съществени различия, така че не е затова, че Радан (Кънев - б.р.) и Божидар (Лукарски - б.р.) са имали някаква дълбока неприязън.

Реформаторите зоват Радев да не абдикира

Реформаторите зоват Радев да не абдикира

Поставя се страната пред риск

Имаше и принципни различия. Друг беше въпросът, че политиците трябваше да намерим сили да се сближим въпреки тях. Сега сме принудени да ги намерим или тези, които ще го правят след нас, са принудени да ги намерят. Очевидно е, че около 10 процента от населението, остават без представителство в парламента, коментира Марков.

Силно дясно обединение ще даде отпор на БСП, ДПС и популистите, убедени в СДС

Силно дясно обединение ще даде отпор на БСП, ДПС и популистите, убедени в СДС

Когато дясното е разделено - на власт идват социалистите, признават сините

Той не се ангажира с мнение дали е необходима смяна на лидерския пост в СДС. Ако се отличаваме от другите партии, това е, че след всички избори, било то успешни или неуспешни, се прави анализ и се взимат съответните мерки. Убеден съм, че още днес ще има някакви новини, но не ме карайте да говоря преди Изпълнителния съвет.

Марков оцени като успешна формулата "Реформаторски блок", но последните изборни резултати са показали, че не е достатъчно жизнеспособен. Той отчете, че изборният резултат на РБ е пострадал заради негативната кампания.

СДС остава верен на Реформаторския блок

СДС остава верен на Реформаторския блок

Извън дясно-център не можем да водим преговори с когото и да било, отсече Лукарски

"Последните 10 дни кампанията на "Нова републиката" беше истерично насочена към това РБ да свали резултата. До последно имахме доста високи предвиждания, но получихме много сериозни удари - "отровни гъби", "патерици". Едни вестници в милионен тираж ни атакуваха грубо. Струваше ни огромно усилие да се въздържаме и да не отвърнем", каза Костадин Марков.