След едночасова среща с премиера Борисов представителите на реформаторския блок предпочетоха да напуснат сградата на Министерския съвет през входа на Конституционния съд, а не от официалния, където, както те знаеха, ги очакваха всички медии.

Разговорът, продължил малко повече от час, бе за обсъждане на кризата в просветното ведомство, след като вчера премиерът поиска оставката на министър Танев. Реформаторите трябва посочат ново име и нов екип, за което те явно се затрудняват.

Очаква се до довечера да е ясен новият просветен министър, след като вчера реформаторите не успяха да излязат с единна номинация за наследник на Тодор Танев.

Бъчварова хареса Кунева за просветен министър

Бъчварова хареса Кунева за просветен министър

Вървим напред, целите са ни за цял мандат

На влизане в Министерски съвет председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски отсече лаконично: „Следобед ще решим”. Какъв тогава е смисълът на предварителната среща с Борисов, той не отговори.

По-късно днес партиите от РБ ще се съберат за нов разговор по темата.

Припомняме, вчера следобед с прессъобщение Бойко Борисов поиска оставката на просветния министър Тодор Танев поради неразбориите с новите учебни програми за средното образование.
Танев обаче е от квотата на реформаторите и именно те трябва да предложат нов човек за овакантения пост.

Спряганите имена за момента са три, сочат източници – Даниел Вълчев, който вече е заемал този пост по време на Тройната коалиция, Димитър Танев, който също е работил в МОН, както и вицепремиерът Меглена Кунева. Димитър Танев присъства и на срещата с Борисов.

Минути по-късно военният министър Николай Ненчев, който е лидер на БЗНС и част от РБ, издаде, че единствената обсъждана кандидатура на реформаторското събрание снощи е била тази на Меглена Кунева.

Да не говорим за номинации от името на Реформаторския блок. За това призова по-късно в кулоарите на Народното събрание здравният министър Петър Москов по темата за новия министър на образованието.

Изпълнителният съвет на РБ бил органът, който можел да вземе решение дали блокът ще издигне кандидат и дали ще има само една номинация.

Изпълнителният съвет се събира следобед. Москов отказа да коментира решения от снощното заседание.