ПОСЛЕДНО: Очаквано, от 12 проекта за промени в Изборния кодекс правната комисия прие № 11 на управляващата коалция. С техните промени, внесени от реформаторите и ГЕРБ отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това ограничение вече няма да се прилага за страните от ЕС, където ще могат да се откриват по-голям брой секции, според броя на постъпилите заявления.
Освен това е решено, че т.нар. квадратче в бюлетината с "не подкрепям никого" ще се отчита при резултатите от гласуването само за мажоритарните избори - за президент и за кметове. Така при изчисляването на прага за влизане в Народното събрание гласовете "не подкрепям никого" няма да се отчитат и няма да се стига до изкуствено завишаване на бариерата от 4 %.

Напрегнато започна заседанието си парламентарната правна комисия, която в спешен порядък трябва да се справи с цели 12 проекта за изменение на Изборния кодекс.
Това се прави почти в навечерието на президентския вот.

В началото стана ясно, че един по един ще гледат внесените 12 проекта за изменение в изборните правила. Чак 11-ти поред е консенсусният проект, по който се разбраха след драматични срещи коалиционните партньори в управлението. Именно той е и най-вероятният, който ще получи широка подкрепа и ще влезе в сила.

В него се разрешава казусът с квадратчето "Не подкрепям никого", като въпросната опция ще се отчита не само за измерване на изборна активност, но и при броене на резултатите.

Пак в консенсусните изменения се решава проблемът със секциите в чужбина. Ще може да се разкриват повече секции в държавите-членки на ЕС. В другите държави извън общността ще има до 35 секции.

Независимият депутат Велизар Енчев пък настоя в страни с извънредно положение да не се разкриват секции. За пример той посочи, че днес Турция е в режим именно на извънредно положение след опита за преврат на управлението на Реджеп Ердоган. Няма нормална правосъдна система, изтъкна той. По мнението му там нямало нормална ситуация за провеждане на вот за държавен глава. Ще провеждаме избори там под дулата на оръжия, опасява се Енчев.

АБВ пък предлагат да се разкриват не повече от 55 секции в чужбина.

Реформаторът Гроздан Караджов се заяде се със задължителния вот. Това така или иначе щял да падне в Конституционния съд.

Вметката пък поядоса председателят на комисията Данаил Кирилов, който каза, че това не е КС и поиска същностно представяне на предложенията.

Не ме прекъсвайте, ще си премерим това, което искате да си мерим, подчерта той, правейки препратка към нецензурните епитети, използвани наскоро от Радан Кънев към премиера Бойко Борисов. Кирилов се усмихна на тези изказвания "с определен привкус".

Червените настояват изобщо да няма опция "Не подкрепям никого". Според Филип Попов това било нелепица.

преди 7 години в 19:00 ч.

Димитър Делчев: Правната комисия прие току-що законопроект за изменение на Изборния кодекс, предложен от „Движение България на гражданите” от РБ, за отпадане на ограничението от 35 секции за гласуване; в страните от ЕС такова ограничение вече няма да има. Относно опцията "не гласувам за никого" тя ще се брои единствено на мажоритарни избори - президентски и местни, но не и на парламентарни, като така няма да влияе на 4 % бариера

преди 7 години в 17:41 ч.

Председателката на ЦИК Ивилина Василева обясни на депутатите какви трудности ще представляват за комисията промените. Трябвало да се напечатат нови изборни книжа. Трябвало да се промени и информационната кампания на ЦИК, чийто акцент е върху квадратчето „Не гласувам за никого”, тъй като именно то било новият момент в тези избори.

Ако депутатите решат да го махнат, ЦИК щяла да реагира своевременно.

Василева увери, че комисията ще приеме решението на законотворците. Колко ще струват на комисията промените,все още нямало разчети.

преди 7 години в 16:58 ч.

Протестърството ще ни доведе до кривата круша, до никъде няма да ни доведе това протестърство, включи се Четин Казак от ДПС. Той се заяде с темата за квадратчето, но обвини за него „политическото крило на Протестна мрежа - РБ”. Според него именно реформаторите наложило спорното квадратче „не подкрепям никого“.

преди 7 години в 16:23 ч.

След закачката на Гроздан Караджов с председателя Кирилов, дойде ред и на друг реформатор - представителят на ДБГ Димитър Делчев.

Преди да се внесат консенсусните промени, той внесе идеи за разкриването на повече секции в чужбина, нещо, което не присъства в предложенията на мнозинството. Данаил Кирилов „го захапа” за промените, но Делчев не се даде - не се заяждайте с мен, да не почна и аз, предупреди реформаторът.

преди 7 години в 16:19 ч.

Георги Кадиев поиска отпадане на задължителното гласуване и квадратчето „Не подкрепям никого”

преди 7 години в 16:18 ч.

Изборите не са място за протест, заяви Михаил Миков. Той настоя да се премахне спорното квадратче и да не се гледа на него като на протестен вот. Задължителното гласуване е извращение, пак се намеси Гроздан Караджов. 
Хамид Хамид притеснен от последното становище на Съвета на Европа, в което главно място се отреждало на изборния процес у нас. След нас са Ивицата Газа, Украйна, ситуацията в Турция, обясни депутатът и изтъкна, че в новите разпоредби се нарушавали права на човека. Колеги, гасим пожар с бензин, подчерта Хамид и допълни: „Толкова ли няма специалисти, които да попитаме как се гасят пожари”.
Нека запазим вяра, призова герберът Данаил Кирилов.