Предстои избор не просто за президент, предстои избор дали ще се окажем малодушни, примирени, изплашени или ще кажем решително не – искаме алтернатива, искаме напредък, искаме достойна външна политика, искаме гражданско общество, искаме да върнем доверието на хората в нашите институции. Това е залогът.

Това каза номинираният за президент ген. Румен Радев по време на представянето си пред членове на Инициативния комитет, който се оглавява от проф. Стефан Данаилов.

Ген. Румен Радев заяви, че може да каже какъв не е бил никога – „Никога не съм работил против интересите на България, никога не съм рискувал здравето и живота на своите подчинени необосновано, никога не съм бил заложник на корпоративни и чужди интереси.”

Той припомни и че се е клел в България в началото на своята професионална кариера.

Ген. Румен Радев заяви, че е имало критики към неговата кандидатура, че такава професия - военната на шофьора–летец не става за високи постове в държавата, и изтъкна, че напротив, именно тя възпитава качества като инициатива, отговорност, себеотрицание.

Той припомни, че един летец с всяко едно излитане винаги залага своя живот и своето собствено благополучие. ”Не съм бил просто генерал, а съм бил лидер”, заяви кандидатът за президент на левицата и изтъкна, че в своите действия винаги е търсил визия и изграждане на стратегия и как да се постигне тя, като винаги е водил с личен пример.
Моята ценностна система винаги е била насочена към интересите на България”, заяви ген. Радев.

Той бе категоричен, че стои твърдо на позициите да направи промяна – промяна в интерес на хората, в интерес на обединението на нацията, в интерес на широка обществена подкрепа.
Това е огромен сигнал към всички българи”, заяви Радев и изрази задоволството си, че лидерите на нацията (членовете на Инициативния комитет, издигнал номинацията му) са готови да подкрепят едно такова начинание.

Ген. Радев се обърна с думи на признателност за това, че хора от най-различни съсловия – наука, образование, култура, спорт, здравеопазване, национална сигурност, застават зад идеята за промяната.
България има нужда от промяна и тази промяна трябва да ни постави там, където ни е мястото – в Европа”, каза ген. Румен Радев. По думите му е необходимо не само да догоним другите европейски държави, а да застанем наравно с тях и дори да бъдем водещи. За да станело това за страната ни били нужни някои неща - първото от тях е да започнем с истината.

Не може да има промяна, ако няма истина: Истината за причините, които ни доведоха до тук, истината за това как трябва и как можем да продължим напред”, изтъкна кандидат президентът на левицата. Именно по отношение на истината, той коментира, че най-важното е заключението, че България е в криза, криза на ценностите, криза в управлението и въпросът е можем ли всички заедно да направим нещо.

Ген. Румен Радев бе категоричен, че президентът има своите пълномощия и ако цялостната негова дейност е подчинена на принципна основа в интерес на националните идеали, може да се направи нещо. „Ние искаме промяна, ние искаме пробив в статуквото”, заяви генерал Радев, визирайки управляващата партия ГЕРБ.

„Искаме да имаме президентска институция, която не да разделя хората, а да ги обединява”, коментира ген. Радев. По думите му е необходим президент, който да не създава врагове, а да търси партньори, президентска институция, която да работи за национална сигурност във всички аспекти – на улицата, в училище, сигурност на гарантиране на работни места.

Според ген. Радев е необходим президент, който да настоява външната ни политика да се формира тук в България, а не обратно - да внасяме политика и тук просто да я изпълняваме. Според него е ключов въпросът ще имаме ли наистина президент, който да бъде социален филтър на решенията, които не работят в полза на българския народ.

Според него освен традиционният инструмент на ветото, президентът може да излезе с обръщение към нацията, да мотивира своето решение и да генерира обществена енергия, която да преобърне нещата.