България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на Военновъздушните сили. Това е заявил президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с директора за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" Ранди Хауърд. Съобщението за срещата дойде от пресцентъра на администрацията.

Държавният глава е посочил, че българските ВВС следва да разполагат с многофункционален самолет с пълен пакет способности и необходимото оборудване, които да позволяват неговата надеждна поддръжка и пълноценно обучение на българските пилоти. Пълнотата на пакета наземно оборудване и въоръжение, както и спазването на сроковете за доставка са от ключово значение за оперативните способности на българските ВВС, заяви още Румен Радев.

Ранди Хауърд е подчертал, че "Локхийд Мартин" ще изпълни заложените в договора срокове за производство и доставка на F-16 за страната ни. Той е уверил и че България ще получи многофункционални самолети със съвременни отбранителни способности, а компанията ще търси финансови буфери в споразумението за пълноценната поддръжка на самолетите и тяхното оборудване, както и за постигане на търсените от България способности.

Сред акцентите на разговора е било и предвиденото в рамковото споразумение индустриално сътрудничество в областта на високите технологии също беше сред акцентите на разговора.

Днес сделката с "Локхийд Мартин" бе коментирана от премиера Бойко Борисов, като изключително трудно постигната, тъй като имало "подла и яростна съпротива".

Припомняме, че президентът Румен Радев бе един от критиците на сделката, която сключи правителството за покупката на 8 изтребителя Ф-16.

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Шефът на "Военна информация" да е военен с опит, настоява Радев

През юли месец президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа. Освен това в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставяли под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС