Напрежението в сектор "Сигурност" е тревожно. Това написа държавният глава Румен Радев в пост в профила си във фейсбук.

Според Радев кадровата криза в Българската армия се изостря.
Той изброява: Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети.

"Недоволството на хората с пагони е обяснимо - за него има социални, технически и психологически причини", пише президентът.

Според него обаче "политическите реакции на проблема са неадекватни".

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

Премиерът се надява да няма външна намеса в действията на летците

По повод тълкуванията за отказа на пилотите от база "Граф Игнатиево" да извършат тренировъчните си полети преди два дни, държавният глава заявява, че достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Румен Радев напомня, че много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг.

"Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони.

Президентът призовава за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност: "Политическият патос не може да замести управленските решения."

Слаба психика приземи авиацията ни

Слаба психика приземи авиацията ни

От Министерство на отбраната констатират липса на комуникация

Припомняме, във вторник учебни полети в авиобаза "Граф Игнатиево" бяха отменени, тъй като военните ни пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят.

Обяснението за масовия беше демотивираност и разочарование заради спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.
На 5 октомври т.г. депутатите гласуваха да бъде върната процедурата по избор на нови бойни изтребители.

След спешна среща между военния министър Красимир Каракачанов и командира на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов беше обявено, че летателният състав не прави бунт.

"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина", заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов.

Тогава той отново обясни че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.

От прокуратурата съобщиха, че е извършена проверка по повод на сигнал за напрежение в авиобаза "Граф Игнатиево". Проверката установява, че няма основания за осъществяване на правомощията на Военна прокуратура.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че вижда елемент на организация в действията около авиобаза "Граф Игнатиево". Ненчев обясни, че пилотите са военнослужещи и тяхно основно задължение е да изпълняват.

Днес на изслушването в ресорната парламентарна комисия отново бе заявено от страна на заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, че психиката на военните пилоти се сринала основно около неизвестността защо десетте нови двигатели не се използват. Запрянов призна за дисциплинарен проблем, но от ведомството отчитат преди всичко проблем с комуникацията.