Психиката на военните пилоти се сринала, затова отказали да летят. Това стана ясно по сагата с летците от база "Граф Иганиево" от ръководството на щаба на отбраната и МО по време на военната парламентарна комисия за ситуацията. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов уведоми, че пилотите обявили, че се чувстват неуверени да летят в сложна обстановка.

Притеснили ги лошите атмосферни условия. След разговори ситуацията била изяснена. Сега се провежда наземна подготовка с пилотите с цел възстановяване на техните психически качества и увереност да летят, както обясни Запрянов. Той посочи и че нальотът на летците не е достатъчен. В сложни условия част от тях са се почувствали неуверени да летят, обясни заместник-военният министър. Причините не са в горивото, подчерта той.

Румен Радев се тревожи от напрежението в сектор "Сигурност"

Румен Радев се тревожи от напрежението в сектор "Сигурност"

Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат само политици с безукорен морал на самураи

Пилотите са били в неизвестност защо десетте нови двигатели не се използват. Припомняме Русия ни даде десет двигатели за нашите МИГ 29. Това до някъде е повлияло психически на пилотите, че има готови авиационни двигатели, а се бави авиационната подготовка, каза Запрянов. Те не са знаели за проблемите по документацията около внедряването на двигателите. Ситуацията вече им е изяснена.

От Министерство на отбраната констатират липса на комуникация. В случая има дисциплинарен проблем от гледна точка на координация на комуникацията между различните структури, смята Атанас Запрянов. Пилотите се обезверили, че няма грижа за тях. Взели сме съответните мерки, обясни той.

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Пилотите от "Граф Игнатиево" не искат да тренират

Докладвали, че се чувстват психологически непригодни - разочаровани от спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС

От понеделник се очаква възстановяване на полетите за всички летци. Летците били притеснени и за новия изтребител. Запрянов увери, че няма да има забавяне със закупуването на нов тип боен самолет. Летците били разочаровани, че имаме доставени ремонтирани двигатели за МИГ-овете, но не се използвали.

Чашата е преляла, анализира ситуацията депутатът от ДПС Симеон Симеонов. Много години продължаваха да лъжат пилотите, подчерта той. Проблемните ремонти на самолетите започнали по времето на Николай Ненчев, както обвини той.

БСП призова Каракачанов да обясни защо пилотите от "Граф Игнатиево" не летят

БСП призова Каракачанов да обясни защо пилотите от "Граф Игнатиево" не летят

БСП са солидарни с исканията на пилотите

Не се сключи договор за абонаментно обслужване на МИГ 29, каза Ненчев. Руските двигатели, по думите му, щели да са глътка въздух за авиацията. Кои са тези тъмни сили, които искат да приземят авиацията, попита и депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев, който от няколко нощи не можел да спи заради създалата се ситуация.

Припомняме, след спешна среща между военния министър Красимир Каракачанов и командира на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов беше обявено, че летателният състав не прави бунт.

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

Премиерът се надява да няма външна намеса в действията на летците

"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина", заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов. Той припомни последното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, където обясни, че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.

Тази сутрин обаче бившият министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че вижда елемент на организация в действията около авиобаза "Граф Игнатиево". Ненчев обясни, че пилотите са военнослужещи и тяхно основно задължение е да изпълняват.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е извършена проверка по повод на сигнал за напрежение в авиобаза "Граф Игнатиево". Проверката установява, че няма основания за осъществяване на правомощията на Военна прокуратура.