ДПС ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Решението на вътрешните органи съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията.

ДПС упълномощи централното оперативно бюро на партията да приеме всички решения във връзка с предстоящите избори. Най-важното решение на партията е да приеме процедурни правила и критерий за изборите. Критериите са същите като на предишните избори - избираема личност, с обществен авторитет, която споделя идеите на партията на либералите, обясни Карадайъ.

Различните политически партии имат различна ценностна база, ако изобщо ги има или ако не са проекти за изпълнение на поръчки, каза Карадайъ за евентуална коалиция след изборите. В България не се очертава в следващия парламент да има еднопартийно управление, според него.

Карадайъ: Коалицията след изборите е неизбежна, но каква?

Карадайъ: Коалицията след изборите е неизбежна, но каква?

С Румен Радев са имали конструктивен разговор

От 2009 г. ДПС много точно и явно е дефинирало в различни период от време в каква ситуацията се намира България и каква е политическата картина. От 2016 г. на висок глас ДПС призовава за нормалност в политиката. В няколкото предизборни кампании на партията основното мото било да се възстанови демокрацията и държавността, напомни Карадайъ.

Той посочи, че в един момент се появил политически субекти, нарекли себе си "промяна", но нямат визия за развитие на страната. Карадайъ е много любопитен някои да дефинира точно какво и как се разбира "моделът ГЕРБ-ДПС". Според Карадайъ трябва да мине по-голям цикъл от време ГЕРБ да минат в опозиция, за да се види дали самата партия има стабилни структури.

ДПС са издържали за бъдат в опозиция и дори и като са били в опозиция се опитват да влияят върху разпределението на бюджета.

Издържахме репресиите на ГЕРБ, на реваншизма на едни случайни политически минувачи - ДПС в опозиция може да издържи, увери Карадайъ и отново нападна дошлите по модела "стани да седна", които само с лозунги и лъжи по адрес на ДПС навредили на държавата.

Карадайъ призова всички симпатизанти и активисти на партията сериозно да се отнесат към предсрочните избори.

България има нужда от ДПС, България има нужда от ДПС дори във властта.

Омразата, разделението, противопоставянето и реваншизмът не бива да са инструмент за правене на политика, подчерта той.

ДПС няма притеснения от евентуални проверки и репресии спрямо активисти на партията на предсрочните избори от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, каза още Карадайъ в отговор на въпрос на News.bg. Министърът на вътрешните работи трябва да спази закона, редовите полицаи също искат да спазят закона, подчерта той. Припомняме, че в предишните месеци именно от ДПС дойдоха основните обвинения спрямо предишния вътрешен министър Бойко Рашков.

Мустафа Карадайъ заяви, че щом като се сменят политически кабинет, е нормално да се сменят и длъжностите в държавната администрация, визирайки уволнението на шефа на НАП Румен Спецов. Той обаче се надява политиците да са се отказали от реваншизма, към когото и да било.

Мустафа Карадайъ призова медиите да питат бившия премиер Кирил Петков защо Русия е изгонила 14 български дипломати.