След драматични дебати депутатите гласуваха оставката на герберката Ирена Коцева, чието име в последно време се завъртя около скандала с Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Социалистът Таско Ерменков заподозря, че оставката й е под давлението на премиера Бойко Борисов. „Когато на кораба има бунтове, този човек потушава пожари”, коментира социалистът.

Явно е чел книги не само за индианци, но и за пирати”, коментира Ерменков и призова герберите: „Имайте собствено достойнство, имайте чест.”

Въпреки че обяви, че ще подкрепи оставката на Коцева, той все пак я защити, подчертавайки, че депутатката няма вина.

Вашият лидер може да играе тенис с всякакви, но един депутат не може да пие кафе с един кмет, аргументира се социалистът. Припомняме, столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов подаде оставка след като стана публично достояние факта на неговите посещения в къщата на Ирена Коцева в Сандански.

Против оставката на Ирена Коцева се обяви независимият депутат Велизар Енчев. Той подчерта, че Цветан Цветанов казал, че нямало причина Ирена Коцева да подава оставка.

Според Енчев пък далеч по-сериозни нарушения имало при икономическия министър Божидар Лукарски, чийто баща печелел крупни поръчки. „Господин Цветанов да излезе и да прояви парламентарно достойнство и да защити своя депутат”, настоя още Велизар Енчев.

Борбата с корупцията тръгна много зле, коментира и Валери Жаблянов, визирайки заявката на министър-председателя, че за никой няма да има пощада в борбата с корупцията.
Според него герберите вадят Коцева с неясни мотиви, а и не можело да се отстранява народен представител и по този унизителен начин.

Много крехка е политическата обстановка в страната, предупреди червеният депутат и настоя управляващата партия да не се поддава на евтин популизъм и борба с корупцията.

Според реформатора ген. Атанас Атанасов политическата имитация била изключителен проблем за днешното управление. По мнението му се имитирала борба с корупцията.

В дискусията се включи и червеният депутат Чавдар Георгиева, който се обърна към герберите с думите: Много бързате да си отрежете опашката, за да не си отрежете главата.

Хляб и зрелище видя в цялата дискусия и атакистът Николай Александров. Има далеч по-болни места, от които можете да режете, смята националистът.

На трибуната излезе и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да подчертае още веднъж, че всички в партията стоят зад Ирена Коцева. „За да си подадеш оставката, трябва да имаш достойнството да го направиш”, смята той. По мнението му целта на интерпретациите по казуса била да се уязви ГЕРБ.

Велизар Енчев, който беше най-настоятелен да чуе мнението на Цветан Цветанов, излезе отново на трибуната и му обясни, че е в морален дисбаланс.

От групата на ГЕРБ остро възразиха от място, което предизвика независимия депутат да слезе от трибуната и да продължи разправията в зала. Това пък накара квесторите да „настърхнат” – „Моля ви, успокойте се”, призова председателят на парламента Цецка Цачева.

В крайна сметка „за” оставката на Ирена Коцева бяха 119 народни представители, 18 гласуваха „против”, а 11 „въздържал се”.

Велизар Енчев обаче не се укроти и отново напрегна ситуацията, което пак наложи намесата на председателя на парламента. „Моля, квесторите, изведете господин Енчев от залата, да не го изведа аз”, разпореди Цецка Цачева.

След всичко това страницата с Ирена Коцева бе затворена.