Висшият съд в Белград разглежда допълнителната молба за екстрадирането на Цветан Василев у нас, съобщава БГНЕС, позовавайки се на институцията.

Пояснението идва броени дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че сръбските власти вече шест години отказват да екстрадират Василев.

От съда в Белград посочват, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на българската прокуратура на 24 октомври миналата година, за която той информирал на 3 декември.

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Главният прокурор е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград

На 5 февруари главният прокурор изпрати писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на банкера Цветан Василев. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

В Брюксел Гешев коментира, че Русия пази Василев, който се укрива в Сърбия.

Вчера пък бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че Сърбия защитава българския бизнесмен Цветан Василев, на когото е издадена червена бюлетина за арест от Интерпол, и отказва да го екстрадира в България, тъй като "финансира Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич и Сръбската социалистическа партия" на сръбския външен министър Ивица Дачич.

В Сърбия: Цв. Василев финансира Вучич и Дачич и затова не го екстрадират в България

В Сърбия: Цв. Василев финансира Вучич и Дачич и затова не го екстрадират в България

Обвиненията са на Зоран Живкович