Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович публикува писмото си до министър-председателя и вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи на България. Tя изразява загриженост относно неотдавнашни съобщения в медиите относно отблъсъци в България сухопътни граници. Това съобщи Съветът на Европа в официалния си сайт.

Комисарят изиска информация относно започнатите от българските власти разследвания на твърдения за незаконно задържане и малтретиране на бежанци, търсещи убежище и мигранти, както и на ситуации, довели до смъртта или нараняването на някои от онези, които се опитват да преминат границата с България.

Позовавайки се на своята Препоръка за спешни действия за прекратяване на отблъскванията и нарушенията на правата на човека, които те водят, комисарят призовава българските власти да защитят правото на живот на търсещите убежище и мигрантите, да ги защитят от малтретиране и да гарантират, че са да не бъдат принудени да се връщат през границите без индивидуална оценка на техните нужди от защита на човешките права.

Припомняме, че репортажите за пострадали и малтретирани мигранти се появиха дни преди да бъде гласувано приемането на страната ни в Шенген.

Демерджиев разочарован от манипулацията на "Скай нюз"

Демерджиев разочарован от манипулацията на "Скай нюз"

Демерджиев настоява за европейска политика как да се охраняват външните граници на ЕС