От партия СДС подкрепят одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили. Според становище, изпратено до медиите, това е стратегически важна и правилна за България стъпка.

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Припомняме, на 10 юли кабинетът "Борисов-3" одобри покупката на 8 изтребителя Ф-16. Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара.

В тази цена било включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. Самолетите ще бъдат доставени до 2023 година, а заплащането трябва да стане накуп и сега, стана ясно от думите на  зам.-министър Атанас Запрянов.

В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви зам.-министърът.

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

Ден по-късно, на 11 юли, военният министър Красимир Каракачанов подписа 4-те договора за доставка и оборудване на машините.

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Държавният глава очаква прагматичен подход към този проект

В позицията на СДС се казва, че страната ни е част от НАТО, но трябва да има и собствен ресурс да обезпечава националната сигурност и да защита на българските граници не само по суша и вода, но и по въздух.

Мнението на синята партия е, че темата с изтребителите за българската армия не може да бъде разглеждана само в икономически или технически аспект. Според тях така се опитват да гледат на нещата от БСП.

Придобиването на изтребители за военновъздушните ни сили е свързано със стратегическо партньорство и политическа воля. "Опитите да се дискредитира сделката от страна на опозиционните сили не е безобиден и ни кара да се съмняваме, че са убедени евроатлантици, за каквито се представят", пише в становището на СДС.

Националните интереси на България не трябва да имат политически цвят, нуждаем се от национално съгласие по стратегическите за държавата въпроси.

Сагата с постоянното отлагане на закупуването на бойни самолети трябва да приключи веднъж завинаги, категорични са от СДС. 

От "Локхийд Мартин" приветстват решението на МС да купим Ф-16

От "Локхийд Мартин" приветстват решението на МС да купим Ф-16

Покупката ще бъде придружена с партньорска програма, уверяват от САЩ

Те смятат, че има опит за провал на сделката от страна на русофилските партии. Причината за това, според СДС била, че те искали да се наливат пари в поддръжката на старите руски самолети с изчерпан ресурс и несъвместимост с евроатлантическите стандарти.

"Може би F-16C/D Block 70 са най-скъпите, но и най-добрите и масово използвани в Алианса. Тези самолети, по мнение на експерти, са по-добри от "Грипен-С", които ни предлагаше Швеция, най-вече с най-съвременния си радар. Освен това могат да носят по-голям тонаж въоръжение, повече точки за подкачване на въоръжение, много по-голяма скороподемност", се казва в позицията на СДС без да се уточнява с какво оборудване ще бъдат закупени тези машини. 

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва

От синята партия изтъкват, че американските изтребители имат и много по-голям жизнен цикъл - на Ф-16 блок 70 се дават 12 000 часа, а на "Грипен-С" - 8000 часа.

В отговор на призивите да ни бъдат подарени изтребителите Ф-16 от синята партия изтъкват, че по време на Варшавския договор: "също не ни е подарявал нищо, напротив - плащахме си прескъпо не само с пари, но и с нещо много по-ценно - с отнетата ни свобода зад Желязната завеса", гласи позицията на СДС. 

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

Било съобразено с изискванията на българските ВВС