"Бюджетът за 2021 година е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове. Не ме притеснява дефицитът, защото сме в период на криза и в такъв период дефицитът се вдига в почти всички държави... Въпросът е този дефицит за какво се харчи.". Това заяви пред БНР Симеон Дянков - финансов министър в кабинета "Борисов-1", който през 2012 г. бе избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/.

"По време на криза е моментът, в който по-лесно се правят реформи, защото се вижда в обществото какво е необходимо", каза Дянков.

Според него сега се вижда не само как да се справим с кризата, а след кризата как да сме по-силни в тези сектори.

"Има разходи, на които или не им е времето сега, или вървят в мисълта, че кризата е зад нас и се справяме с последиците от нея. Някои разходи могат да се забавят във времето, например, във военната сфера. Би могло да се мисли за по-ефективни разходи в сектора на транспорта", каза Дянокв.

САЩ ни дават 2 стари Ф-16 за тренировки

САЩ ни дават 2 стари Ф-16 за тренировки

Готвим авиобаза "Граф Игнатиево" за 16 изтребителя Ф-16

Той очаква харченето да отива към политики, които помагат на икономиката да се развива. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят, каза Дянков.

По думите му е притеснително, че липсва мисъл как се справяме с тази криза.

Дянков сравни Бюджет 2021 с Бюджет 2009, приет от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 година.

"Има пари, но те не се използват ефективно, а с цел да се представи управляващата коалиция по-добре на изборите... В този бюджет се мисли все едно нямаме криза. Целият сектор инвестиции трябва да се мисли все още в кризисна обстановка, а не в политическа обстановка. Къде са политиките, които помагат на тези, които работят в момента, но са им застрашени работните места, на бизнеса и на определени сектори", запита реторично финасистът.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Дянков поясни, че в един сериозен бюджет, особено при криза, трябва да има резерв, който да е разписан.

Според него при преизчисляването на пенсиите ще има при по-бедни пенсионери.

Дянков подчерта, че и в разходната, и в приходната част на бюждета трябва да има по-добре разписано къде са буферите. Според него липсва въпросът как се справяме с евентуално второ затваряне на част или на цяла България. Идеята на бюджета е да е подготвен за различни възможности.

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

Снидикатът е имал само 48 часа да се запознае с проектобюджета

Промени в данъчната система се правят във времена, в които няма криза, категоричен е Симеон Дянков.