Депутатите подхванаха законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

Предлаганите промени са свързани с изпълнение ангажиментите на България за въвеждане изискванията на Директива на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. за оперативната съвместимост на електронни системи за пътно таксуване и за улесняване на трансграничния обмен на информация за неплащане на пътни такси в Съюза в българското законодателство.

С отделни текстове от законопроекта се въвеждат изискванията и правомощията, на които трябва да отговаря лицето (нотифициращ орган), по провеждане на процедура за оценяване на съответствието спрямо спецификациите, годността за ползване на съставните елементи на оперативната съвместимост. Разписан е и редът за издаване на разрешение на нофициращия орган от председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Тол България" ще събира електронно пътни такси

"Тол България" ще събира електронно пътни такси

АПИ и дружеството сключиха договор

Въвежда се понятието "Европейската услуга за електронно пътно таксуване" (ЕУЕПТ), което заменя досегашното понятие "Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние" (ЕУЕСТ). Услугата е допълнителна по отношение на националната услуга за електронно пътно таксуване.

Хармонизират се изискванията спрямо доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване, които следва да си сътрудничат в пълна степен със структурите, събиращи пътна такса, при усилията им за правоприлагане, за да се повиши общата ефективност на електронните системи за пътно таксуване, както и правата и задълженията на доставчиците.

Прецизират се и изискванията по отношение на изготвяне и поддържане на заявление за област на ЕУЕПТ, в което се определят общите условия за достъп на доставчиците на ЕУЕПТ до областите на ЕУЕПТ и условията за осъществяване на оперативна съвместимост.

Служебният кабинет одобри промени в Закона за пътищата

Служебният кабинет одобри промени в Закона за пътищата

Хармонизират се изискванията към доставчиците на европейската услуга за електронно пътно таксуване