Повторното регистриране на партията на шоумена Слави Трифонов отново е закрито за медиите, въпреки, че настоящото име на формацията е "Има такъв народ".

Това е втори опит на Трифонов да постави начало на своя политически проект след провала на регистрацията на партия "Няма такава държава", информира БНР.

Съдът отказа да регистрира първия опит на Слави Трифонов да създаде своя партия с мотива, че тя използва незаконно българското знаме в логото си.

Учредителното събрание на партията с новото име "Има такъв народ" се провежда в София и на него присъстват необходимите минимум 500 делегати. Учредителната декларация преповтаря декларацията на партия "Няма такава държава", потвърди за общественото радио заместник-председателят на партията Тошко Йорданов.

"Новата партия има промяна в логото както виждате. Това беше адски глупаво, няма никакво значение как се казва".

Партията на Слави Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

Новото лого на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон. 

Слави Трифонов тайно учреди партията си
Обновена

Слави Трифонов тайно учреди партията си

Учредителното събрание е било 15 минути, четирима са заместниците му

Припомняме, в началото на месец ноември 2019 г. сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на ПП "Няма такава държава" в Софийския градски съд. Това стана след учредяване на партията при закрити врата месец по-рано.

Още при учредяването юристи изразиха съмнения за името на партията, което може да се възприеме като уронващо доброто име и престиж на държавността. Според проф. Огнян Герджиков, бивш депутат и премиер, името "Няма такава държава" е в нарушение.

На 6 декември2019 г. съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" с мотива, че цветовете бяло, зелено, червено, присъстващи в символа на партията, създават впечатлението, че присъства националното знаме. Това е забранено според чл. 5 на Закона за политическите партии.

След това шоуменът изрази позицията си във "фейсбук" страницата си като заяви, че ако ВКС откаже да регистрира партията му заради логото, той ще създаде нова партия. Едни цветове нямало да откажат.

На 21 януари 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) отказа да регистрира партията "Няма такава държава", създадена от Слави Трифонов. Тричленката на ВКС потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) от 06.12.2019 г., с което се отказва регистрация.