В момента, в който бе готов Антикорупционния закон и в момента, в който имахме готовност реално, не просто да сложим на масата Закона за съдебната власт и оттам рестарта на институциите в съдебната система, се дръпна ръчната спирачка. ГЕРБ и ДПС спряха до момента с обявяването и приемането на конституционните промени и съдебната реформа.

Това заяви правосъдният министър в оставка Атанас Славов в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ.

Той посочи, че с отстраняването на Иван Гешев съдебната реформа не приключи, а имаше шанс да започне. Славов е доволен, че по време на неговия мандат са минали с приемането на конституционните реформи, както и разработването на нов Закон за съдебната власт, за който не стигна политическото време да влезе в Народното събрание.

Според него, причината ГЕРБ и ДПС да се страхуват и съдебната реформа са години наред са имали свое силно присъствие в органите на съдебната власт и това присъствие е ненакърнено.

Славов смята, че причината за предсрочните парламентарни избори е, че има нежелание да се продължи с членове на Антикорупционната комисия и съдебната реформа.

Атанас Славов обещава нов Закон за съдебната власт в най-кратко време

Атанас Славов обещава нов Закон за съдебната власт в най-кратко време

Той ще очертае реалната рамка на реформата в съдебната система

"Очевидно господин Пеевски има и своята ясна за всички негативна за всички роля. Той имаше шанс да излезе с този образ и с подкрепата за конституционни промени получи този шанс, но в последно време връщат нещата към предишния момент", изтъкна Славов.

Той отбеляза, че промените в Конституцията трябвало да се случат и не превръщат президента в един "нотариус".

Припомняме, че малко по-рано в свое интервю конституционният съдия Янаки Стоилов посочи, че се очаква президентът да завери служебното правителство като високопоставен нотариус.

Славов напомни, че ПП-ДБ са имали различна концепция за служебния кабинет - правителството в оставка да заеме този пост, докато се проведат изборите и не се състави редовно правителство.

Славов не очаква от служебния правосъден министър Мария Павлова да се занимава с ревизия на новия Закон за съдебната власт. Той се надява Павлова да излезе от ролята на заместник на главния прокурор и да влезе в ролята на служебен правосъден министър.

Според него служебното правителство не трябва да прибягва до избора на нови членове на КПКОНПИ.

За ареста на шефката на Агенция "Митници" и скандала около МВР, Славов коментира още, че трябва да се проведе обективно разследване, за да се разясни случаят докрай.

Съдът остави шефката на митниците в ареста

Съдът остави шефката на митниците в ареста

Стефан Димитров също остава зад решетките

Славов посочи още, че ако трябва да се гарантира честен изборен процес няма как да има министър в служебното правителство, който да се ползва с голямо недоверие.