Поредната лъжа "Борисовка". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков определи твърденията на ГЕРБ, изказани на брифинг вчера, че ръководството на Българската банка за развитие (ББР), назначено от самия Петков, е платило 1,5 млн. лева за консултанти по заем, който в крайна сметка така и не е взет.

"Всеки ден се натъкване на лъжи, които целят да отвлекат общественото мнение, искаме да разобличим още една от тях, както вече ги наричаме - поредната Борисовка. Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октовмри 2021 година или второто служебно правителство на Радев, когато ПП няма никакво участие. Отказът от тази емисия е взет на 10 ноември 2022 година - сегашното служебно правителство, пак без никакво участие на ПП", подчерта Петков.

По думите му ГЕРБ били особено чувствителни към плащанията към консултантите, защото сред тях имало и одитори, които проверявали предишните действия на банката по време на управлението на Борисов.

"Ако си спомняте, 8 човека бяха взели 1 милиард от държавните средства в ББР. Два от тези заеми, които тогава бяха отбелязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват. На обща сума 228 милиона."

Познава ли Бойко Борисов Вълка, попита двукратно експремиерът, визирайки прякора, с който е известен бизнесменът Румен Гайтански.

"Познава ли г-н Борисов Вълка, познава ли неговия юрист? Самият негов юрист е взел 150 милиона, които в момента са неизползвами. И когато се опитват да замазват общественото мнение с 1 милион, истинският въпрос е къде са тези 228 милиона и ГЕРБ, когато са давали тези заеми, знаели ли са, че тези пари никога няма да се върнат обратно в държавата", отправи индиректен въпрос в посока Банкя Петков.

Емисията на ББР е била инициирана по време, когато дълговите пазари са били "изключително благоприятни", но последва замразяването им заради избухването на войната в Украйна, а когато те отново заработват, лихвите са в пъти по-високи, аргументира решението на ББР на свой ред Даниел Лорер.

"Когато те отново отвярят, лихвите вече не са това, което бяха. И банката вижда, че такава емисия трябва да се финансира на над 6%. Вие бихте ли взели такъв товар? Разбира се, че не", попита реторично той, същевременно отговаряйки си.

Попитан от News.bg дали въпреки че по време на започването на процедурата по взимане на дълг не е бил министър, все пак съзира грешка в действията на назначеното от него преди това ръководство, Кирил Петков заяви: "Първо - не сме били дори в управлението. Второ - никой не е откраднал. Трето - става дума за одит. Четвърто - този одит показва, че 228 милиона са се източили и никога няма да се върнат."

ПП излязоха с опровержение и на друго твърдение на ГЕРБ, изказано по-рано през деня - че кабинетът "Петков" имал намерение да плати всички дължими суми на определени "правилни" фирми, а на останалите - само 50%. Според партията на Борисов това било начин за извиване на ръце на сектора.

Според Настимир Ананиев, който бе председател на регионалната комисия в предишния парламент, това отново било поредната "борисовка".

Настимир Ананиев: ББР е голяма болка на ГЕРБ

Настимир Ананиев: ББР е голяма болка на ГЕРБ

ГЕРБ искат да изместят фокуса от важните теми

"По време на 47-о НС бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лева, като се установи, че 2,4 млрд. от тези дейности всъщност не са текущ ремонт и поддръжка, а основни ремонти. Преди месец служебният министър Иван Шишков заяви, че изводите на междуведомствената комисия (натоварена със задачата да изясни кои договори отговарят на закона) в голяма степен са потвърдени от ДНСК, докладът беше предоставен на всички народни представители. От пресконференцията на ГЕРБ разбирам, че не са чели този доклад", каза Ананиев.

И подчерта - важното в случая било, че консорциумът, стоящ зад АМ "Хемус", който "изнесъл милиони с чували" не е получил допълнително пари от хазната.

Припомняме, че Конституционният съд постанови на противоконституционно решението на правителството на Кирил Петков да делегира решенията за разплащане по пътни проекти на Народното събрание, вместо да се продължи практиката това да решава изпълнителната власт. 

В бюджета няма пари за пътните ремонти от 2020 - 2021

В бюджета няма пари за пътните ремонти от 2020 - 2021

На служебния кабинет се пада задачата да намери решение за разплащане на средствата