Сметната палата уповести доклад за дейността си в периода от 20 януари 2023 г. до 06 юли 2023 г. когато Народното събрание освободи председателя Цветан Цветков. Припомняме, че се очаква той да се върне на длъжността си на 11 юли тази година.

Писмо с отчета за свършената работа е изпратено и до председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

В рамките на 23 проведени заседания Сметната палата прие общо 118 одитни доклада, резултатите от които вече са оповестени. Приети са още 21 забавени през годините доклади за извършени одити на министерства, ведомства и общини.

16 одитни задачи от програмата на Сметната палата за периода 2016-2021 г. са прекратени заради дълго забавяне в извършването им.

При други 11 е стартирана процедура по връчване на проект на одитен доклад на ръководителите на одитираните организации с цел финализиране на одитите.

Освобождаването на шефа на Сметната палата Цветан Цветков е противоконституционно

Освобождаването на шефа на Сметната палата Цветан Цветков е противоконституционно

Това обяви Конституционният съд

За тези 5 месеца, са оповестени доклади изпращани на прокуратурата за проверка за престъпления, поради което не са били публикувани, макар че за тях е идвала обратна информация за предишни периоди.

Докладите могат да бъдат намерени на интернет страницата на сметната палата.

Според Сметната палата, за тези доклади "е налице надлежно уведомяване от страна на главния прокурор за издадени постановления с отказ от образуване на наказателно производство или за прекратяване на производството".

По този начин се поставя начало на практика за регулярно оповестяване.

Цветан Цветков: Сметната палата е подложена на натиск

Цветан Цветков: Сметната палата е подложена на натиск

На 11 юли той трябва да е на работа в Сметната палата като неин председател

Освен това е организиран и успешно проведен изпит за одитори, след близо 10-годишно прекъсване. Така 25 стажант-одитори получават възможност за кариерно развитие, тъй като одиторската позиция им дава право за пълноценно участие в одитите.

За тези 5 месеца са предприети и действия за учвеличаването на заплатите на персонала в Сметната палата, в резултат от което се очаква в бюджета за 2023 г. да се осигури 30 % увеличение.