"Ако си кмет, друг виновен няма", коментира пред НоваТВ Стефан Софиянски, служебен премиер и кмет на София почти десет години от 1995 до 2005 г.

Кметът не управлява, а се грижи за съгражданите си, обяснява той и допълва, че "София хубавее. Аз съм раждан в този град. Имам много спомени и промяната, която е днес, разбира се, може само да ме радва като софиянец".

Той обясни, че "има много работа и не трябва да бягаш от отговорност. Едно нещо трябва да знаеш - ако си кмет друг виновен няма. Поемеш ли тази позиция, трябва да знаеш, че ти си виновен за всяко нещо, което стане, независимо дали някой от твоя екип ти го е причинил. Много е важно да имаш доверие на хората, с които работиш, както и да не забравяш, че в 7 и 30 сутринта трябва да си в кабинета".

По думите му, "непрекъснато трябва да взимаш решения и то бързо, не можеш да се бавиш. Моят принцип винаги е бил, ако десет решения взема бързо, осем да са правилни - пак е добре. Човек винаги може да сбърка нещо".

Относно ремонтите, той коментира, че кметските решения не винаги се приемат радушно от хората, особено в София. "Когато започнеш ремонт, като затвориш улицата, като създадеш неудобства - хората са сърдити. Те си мислят, че това може да стане без никакви неудобства. Добре, обаче, когато видят, че резултатът е добър и когато видят, че е по-хубаво - тогава ти прощават".

"Халите е знакова сграда. Направена е в началото на миналия век и е гордост за софиянци. Халите бяха напълно разрушени и бяха много рискови от събаряне директно върху "Мария Луиза". Когато започнахме да ги реставрираме, ако някой ми беше казал да ги оставя, защото ще ме съдят и ще имам проблеми, аз щях да му се изсмея и пак щях да ги направя", добави Софиянски.

Относно премахването на трамвайните линии до Софийския университет, посрещнато е противоречиво от хората, но в момент на проверка, "минават едни млади хора в добро настроение. Спряха и казаха: "Ей голяма бъркотия направи, ама дано е за добро", обяснява той.

Софиянски счита, че дистанцията на времето оценява дали управленско решение е добро и в полза на хората.

Той допълва, че "най-големият проблем, с който прецених, че ще тежа на софиянци и се оттеглих, беше проблемът с битовите отпадъци. Аз знаех, че има решение, но съпротивата беше толкова силна, че знаех, че ако остана и преодолея тази съпротива силово просто ще бъде лошо за града. Трябваше да дойде човек с много доверие и затова се оттеглих, независимо, че на това депо и сега се депонира, срещу което протестираха тогава, но това е минало време".

"За мен София никога няма да бъде грозна, никога няма да бъде мръсна и никога няма да бъде нещо по-различно от моя роден град", обяснява Софиянски и добавя, че е имало "само любов и работа, не е имало тревога даже когато ме съдеха".

"Тогава не се притеснявах, първо, защото знаех, че съм прав и второ - вървим по това, което е създадено", обясни бившият кмет и служебен премиер.