Депутатите от БСП няма да се регистрират в пленарна зала докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка.
Оставката на цялото правителство също би удовлетворило социалистите.
Това заяви пред Нова депутатът и зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Ще събере ли парламентът кворум за бюджета на НЗОК и ДОО?

Ще събере ли парламентът кворум за бюджета на НЗОК и ДОО?

БСП няма да се регистрират в пленарна зала

"Докато Валери Симеонов, който направи това цинично изказване преди дни, не поеме своята отговорност и не напусне правителството, ние няма да участваме в регистрацията сутрин. След като управляващите твърдят, че коалицията им е стабилна, конструкцията им е стабилна, нека да ги видим колко е стабилна тя и да си съберат необходимия кворум. По думи на техния лидер това е техен ангажимент", посочи Свиленски.

Той потвърди думите на червената лидерка Корнелия Нинова от вчера, че социалистите все пак ще влязат на пленарното заседание, ако мнозинството събере кворум. Левицата ще участвала в дебата със своя алтернативен бюджет.

"Това са важни закони и разбира се затова сме внесли нашия алтернативен бюджет, тъй като животът на това правителство, на това мнозинство, вече всички усещат, че си отива и аз се радвам, че вече не коментираме бюджета на правителството, а все повече в медиите и парламента миналата седмица се коментираше алтернативният бюджет и визията на България на БСП, което показва, че това правителство си отива, че хората очакват някаква алтернатива и ние я даваме именно с този алтернативен бюджет", категоричен е Свиленски.

БСП участва в дебатите по Бюджет 2019 при осигурен кворум
Обновена

БСП участва в дебатите по Бюджет 2019 при осигурен кворум

Левицата представи алтернативния бюджет

Депутатът уточни, че бюджетът на БСП предвижда 3.2 млрд. лв. допълнително разходи. Дефицитът при проектобюджета на герберите бил 0.5%, а при този на социалистите - 0.6%.

"Това не е фатално, защото всеки бюджет е прогнозен. Приходите, които предвиждаме, според данъчното облагане, което предлагаме да бъде въведено, са 3.2 млрд. лева. Вдигаме максималния осигурителен доход на 3 900 лева, минималната работна заплата на 640 лева, въвеждаме прогресивно подоходно облагане, което ще засегне 40 хил. българи - тези с високите доходи, а 2.5 млн. българи няма да усетят никаква разлика в облагането. ДДС на хляба от 20 на 5% и ДДС на лекарствата от 20 на 9%", уточни още депутатът.

Според него бюджетът въобще не е толкова щедър, колкото изглеждал и много скоро хората щели да разберат това, ако проектите на ГЕРБ бъдат приеми.