От гражданската организация "Спаси София" алармираха за манипулации и фалшификации в програмата "София избира" за проектите за честно провеждане на гражданския бюджет на София.

Общо 39 проекти били допуснати за участие в гражданския бюджет на столицата.

Борис Бонев посочи, че още на десетия ден установили първите манипулации в платформата на Столична община - машинно и автоматизирано слагане на гласове за един от проектите за панорамната площадка на Копитото.

От "Спаси София" установили, че през нощта, когато другите проекти не получавали точки, този проект за Копитото трупал стабилно гласове.

Фандъкова напомня на "Спаси София", че не е единствената гражданска организация

Фандъкова напомня на "Спаси София", че не е единствената гражданска организация

"Съборна" трябвало да стане пешеходна след реконструкцията на пл. "Св. Неделя"

Тогава от гражданската организация алармирали зам.-кметът по дигитализация, че имало проблем с данните, които били фалшифицирани и манипулирани. От техният сигнал били премахнати 1407 фалшиви гласа за проекта на Копитото.

След сигнала се появила нова функционалост за сигурност на сайта на програмата. Разчитахме, че общината е взела мерки да не се допуска повече повторна манипулация, но в последния ден на гласуването имало отново доста съмнителни резултати, посочи Борис Бонев.

Последният ден на гласуването започнал със скандал - блокиран свален сайт без възможност за гласуване. В резултат на това от Спаси София получили голямо струпване на гласувате само за един проект. Два часа след отварянето на сайта един от проектите имал 264 гласа, а останалите имали между 40-50 гласа.

За това от гражданската организация имат съмнения за честността на вота за бюджета на столицата особено в последния ден. Проектът за училищните тоалетни бил на второ място до последния ден на гласуването, когато се случила рязка промяна.

Борис Бонев подчерта, че в последния ден на гласуването за проекта с най-много гласове се отбелязвало ритмично гласуване с по пет гласа на минута, а след това по три гласа на минута.

Той запита столичният кмет Йорданка Фандъкова защо системата за гласуване не е била по-сигурна и по-надеждна.

Бонев заяви в заключение, че по този начин всички други проекти станали жертва на манипулация и фалшификация.